13 C
Trogir
Petak, 9 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTITROGIRSimfonijski orkestar HRT-a na 15. festivalu Opera Selecta

Simfonijski orkestar HRT-a na 15. festivalu Opera Selecta

Simfonijski orkestar HRT-a je, 17. srpnja 2023., nastupio na gala-koncertu opernih arija u sklopu festivala Opera Selecta u Trogiru. Na pozornici Kule Kamerlengo predvodio ga je maestro Pavle Zajcev, a kao solisti nastupili su sopranistica Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Terezija Kusanović i tenor Filip Filipović. Kao narator, pridružio im se dramski umjetnik Joško Ševo.

Bio je to prvi nastup Simfonijskog orkestra HRT-a na trogirskom festivalu koji već petnaest godina organizira istoimena organizacija (Opera Selecta) zaljubljenika u operu pažljivo birajući glazbenike i programe, radeći i na popularizaciji klasične glazbe. Suradnja Simfonijskog orkestra HRT-a s maestrom Pavlom Zajcevim i ovaj put se pokazala uspješnom; predvodio je program biranih opernih opernih točaka, arija, dueta i orkestralnih ulomaka. Tako je Simfonijski orkestar HRT-a zablistao u izvedbi uvertire operi Ruslan i Ljudmila Mihaila Glinke, stavka Farandole iz 2. suite Arležanka Georgesa Bizeta, Poloneze iz opere Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog te Intermezza iz Manon Lescaut Giacoma Puccinija. 

Sjajan se pokazao i izbor vokalnih solista: sopranistice i prvakinje Opere zagrebačkog HNK-a Marije Kuhar Šoše, mezzosopranistice i prvakinje Opere splitskog HNK-a Terezije Kusanović te tenora i solista Opere HNK u Zagrebu Filipa Filipovića. Njihove interpretacije arija i dueta iz opera Charlesa Gounoda (Romeo i Julija), Camillea Saint-Saënsa (Samson i Dalila), Julesa Masseneta (Werther), Georgesa Bizeta (Carmen), Jacquesa Offenbacha (Hoffmannove priče), P. I. Čajkovskog (Jevgenij Onjegin), Giuseppea Verdija (La traviata), te Giacoma Puccinija (La boheme) skladno su se uklopile u veličanstveu scenografiju zidina Kule Kamerlengo.

Auto: HRT

Fotogalerija: Dino Čaljkušić & Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE