21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRAleksander Čižek darovao Muzeju grada Trogira 259 razglednica i fotografija!

Aleksander Čižek darovao Muzeju grada Trogira 259 razglednica i fotografija!

Dan nakon obljetničkog slavlja – svečanog otvaranja izložbe “FEŠTA!” – Muzej grada Trogira dobio je uistinu lijep rođendanski poklon – objavljen je spot za “Mlijeko proliveno”, singl Zlatana Stipišića Gibonnija koji je sniman u Muzeju grada Trogira kojeg možete pogledati OVDJE. No, to nije sve! Na sam rođendan, dan otvaranja izložbe – 10. srpnja, u Muzej grada Trogira poštom je stiglo divno iznenađenje iz Slovenije! Gospodin Aleksander (Saša) Čižek darovao je Muzeju album čijih je 37 stranica ispunjeno prekrasnom kolekcijom starih razglednica, pokoje fotografije i oslikanih pisama s motivima Trogira – ukupno njih 259!

Gospodin Čižek živio je i školovao se u Trogiru sa svojim roditeljima od 1952. do 1956. godine. Njegov je otac, inženjer Otmar Čižek, isprva radio u trogirskom škveru – brodogradilištu “Jozo Lozovina Mosor”, a potom i u Školi učenika u privredi. Nakon selidbe u Sloveniju, ing. Čižek ostao je u kontaktu s don Ivom Delalleom, o čemu svjedoči nekoliko ispisanih razglednica, jedna oslikana razglednica i jedno takvo pismo poslano 23. prosinca 1957. – njih je oslikao don Ivov brat Josip – Bepo Delalle. Među spomenutih impresivnih 259 predmeta u darovanom albumu najviše je razglednica s motivima Trogira, tu je i jedna razglednica iz Ljubljane koju je poslao don Ivo Delalle, razglednica s motivom iz Vatikana koju je od dr. Franje Trogrančića iz Rima primio don Delalle, zatim jedna oslikana razglednica te 3 razglednice s motivima Kaštel Starog, Lukšića i Sućurca.

Primitak ovog nesebičnog poklona u Muzeju grada Trogira je izazvao pravo oduševljenje i iznimnu zahvalnost g. Čižeku, stoga mu i ovim putem, javno zahvaljujemo!

A vas pozivamo da u nastavku zavirite u tek mali dio našeg rođendanskog poklona:

ZADNJE OBJAVE