20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIOŠ "KRALJA ZVONIMIRA" DOMAĆIN UČENICIMA IZ NIZOZEMSKE, PORTUGALA, GRČKE I IRSKE

OŠ “KRALJA ZVONIMIRA” DOMAĆIN UČENICIMA IZ NIZOZEMSKE, PORTUGALA, GRČKE I IRSKE

Nakon skoro dvije godine stanke u OŠ “Kralja Zvonimira” u Segetu Donjem učenici iz ormara ponovo izvlače svoje putne torbe te se ujedno i užurbano pripremaju za doček svojih prijatelja iz partnerskih zemalja koji s njima sudjeluju u Erasmus+ projektima. Entuzijastični djelatnici su uložili mnogo truda i slobodnog vremena da bi škola u ovim pandemijskim vremenima uopće bila partner u barem jednom s tom projektu te s ponosom sada ističu da im se trud isplatio jer imaju tri aktivna i jedan za koji su u rujnu predali završno izvješće.

Riječ je o projektima: Streaming trough Europe (Hrvatska, Nizozemska, Portugal, Grčka, Irska). R.U.S.H. (Hrvatska, Italija, Turska, Srbija, Makedonija) te Citius, altius, fortius (Hrvatska, Slovačka, Turska, Norveška, Bugarska, Španjolska).

Kako doznajemo od Iris Alajbeg Vukelić, socijalne pedagoginje, projekt Steam time solve UNESCO crime (upoznavanje povijesne i kulturne baštine kroz rješavanje matematičkih priča) bio je prvi projekt s kojim je 2018. i započela cijela ta njihova”Erasmus priča”, a u kojem su partneri bili s Nizozemskom, Italijom, Rumunjskom i Poljskom. Mobilnosti su se održale u Hrvatskoj, Italiji i Rumunjskoj dok mobilnost u Poljsku radi pandemije nažalost nije uopće održana, a aktivnosti planirane za mobilnost u Nizozemskoj su realizirane online što je jako rastužilo učenike koji su već bili spremni za putovanja u spomenute zemlje, kazuje Iris.

Osim putovanja u Italiju i Rumnjsku učenici su u sklopu projekta Citius, altius, fortius, boravili i u Slovačkoj. Doznajemo kako njihovo oduševljenje mobilnostima, iskustveno učenje, poboljšavanje socijalnih i komunikacijskih vještina, potreba za odmakom od standardnog načina učenja, podizanje motivacije za savladavanje svakodnevnih školskih obaveza, ali i vidljivi rezultati nakon svake realizirane aktivnosti daju vjetra u leđa njoj i nastavnici matematike Mileni Zulim Ezgeta da se pored svih drugih obaveza i dalje neumorno posvećuju radu na projektima te da se bore i sa svim izazovima koje je donijela pandemija kako bi učenicima opet omogućile da se druže, putuju, rade i uče iskustveno uz smijeh i sreću.

  • Kao idejni začetnici i posljednjeg odobrenog projekta, Streaming trough Europe, naša škola je prvi domaćin partnerskim zemljama: Nizozemske, Portugala, Grčke i Irske, koja će od  8. do 12. ovog mjeseca ugostiti učenike i nastavnike iz tih država. Glavna tema bit će čitanje kroz aktivnosti iz različitih nastavnih predmeta s ciljem poticanja čitanja kod djece. Aktivnostima i zadacima iz raznih područja (matematike, geografije, povijesti, slavenske mitologije kao i radionica iz likovne kulture) kroz koje ćemo predstaviti našu poznatu spisateljicu za djecu, Ivanu Brlić Mažuranić i njezino djelo “Kako je Potjeh tražio istinu”  naše goste nastojat ćemo i što bolje upoznati s našom lokalnom zajednicom, kulturnom baštinom ali i cijelom Lijepom našom. Tako će na primjer tema jedne radionice biti  upoznavanje Trogira na način da će učenici čitajući spomenutu priču morati savladati različite izazove kroz koje će uz stručno vodstvo otkrivati povijesne lokacije grada  te istodobno učiti o njima. Osim Trogira gosti će posjetiti i kroz razne aktivnosti povezane s čitanjem upoznati Split, Dubrovnik, NP Plitvice, Ogulin (Ivanina kuća bajki) i Zagreb, pojašnjava Iris.

Podsjetila je kako će njihove učenike na gostujućim mobilnostima također svaka partnerska zemlja upoznati s jednim svojim najpoznatijim piscem i kroz njegovo odabrano djelo na radionicama će predstaviti svoju kulturnu baštinu. Osim učenika iz gostujućih zemalja na svim aktivnostima koje će se sada održati u sklopu Streaming trough Europe projekta će sudjelovati i 6 učenika iz naše Osnovne škole (Nina Brčić, Sara Jakić, Adrian Krolo, Kaja Odak, Josipa Vukman i Maria Vukman), dodala je.

U segetskoj školi nakon svih “peripetija” koje im je donijela pandemija koronavirusa trenutačno vlada veliko uzbuđenja oko dočeka prijatelja iz stranih zemalja, a učenici Marta Alajbeg, Ante Barada, Domagoj Ezgeta, Dominik Majstrović, Antea Pavković i Mila Rapić, imaju još veći razlog za radovanje jer se spremaju na put u Istanbul i Norvešku.

Naime, u sklopu projekta R.U.S.H. od 22.do 26. ovog mjeseca u Istanbulu će učiti o promicanju zdravog načina života (prehrana, očuvanje okoliša) kroz aktivnosti, radionice i aktivno učenje u prirodi zajedno s domaćinima i partnerima iz Italije i Srbije, a u sklopu projekta Citius, altius, fortius će od 17. do 21. siječnja iduće godine u Norveškoj uz domaćine i partnere iz Španjolske, Bugarske, Turske i Slovačke učiti i promicati zdrav način života kroz sportske aktivnosti. 

Realizacija svih projekata i aktivnosti ne bi bila moguća bez aktivne i bezrezervne podrške ravnatelja Dominika Matkovića kao i ostalih kolega, ali i roditelja. I u planiranju ovog domaćinstva kao i onog prošlog školi su potporu pružili Općina Seget i Splitsko- dalmatinska županija. S obzirom da su se sve projektne aktivnosti odgodile na skoro 2 godine i da su projekti dobili produljenje do lipnja 2022. godine, ako nam epidemiološke prilike ne pomrse račune, čeka nas mnogo učenja, novih iskustava, spakiranih torbi, divnih uspomena, anegdota, smijeha i sklopljenih prijateljstava, optimistično će Iris.

GORDANA DRAGAN 

Foto: OŠ “Kralja Tomislava”

ZADNJE OBJAVE