9 C
Trogir
Petak, 16 veljače, 2024
NaslovnicaKULTURA"Momenti mog Trogira" Tomislava Šantića od srijede u Muzeju grada Trogira

“Momenti mog Trogira” Tomislava Šantića od srijede u Muzeju grada Trogira

Izložba našeg sugrađanina Tomislava Šantića “Momenti mog Trogira” otvorit će se u srijedu, 2. listopada 2019. godine u atriju Muzeja grada Trogira u 19:30.

Prije nego dođete pogledom uhvatiti Tomine momente Trogira, uhvatite momenat vrimena i pročitajte nekoliko ulomaka iz predgovora autorice Goranke Tomaš:

“Živjeti cijeli svoj život u gradu kakav je Trogir, za jedno umjetničko oko značilo bi živjeti okružen nečim nestvarnim, pomalo filmskim. Trogir je grad scene i pozornice, grad vremena kojih više nema, ali i onih koja su još uvijek prisutna u pričama, sjećanjima i kamenim spomenicima.

Grad Tominog djetinjstva bio je upravo takav – svaki kantun Trogira donosio je neku scenu, situaciju ili momenat. Prije 50-ak i više godina Grad nije imao raznorazne dodatke koji danas, najčešće vire iz svakog kantuna te skrivaju ljepotu same arhitekture ili pak dotične građevine; u to vrijeme Trogir je bio Trogir – grad duge povijesti, grad kamena… Tome je na svojim platnima gumicom obrisao sve ono suvišno – onaj klima uređaj, svjetleću reklamu, moderan, ogroman suncobran ili puno štekata; ostavio je građevinu, balaturu, skale, ponistru, vrata ili pak pitar s cvićem. Njegov rodni grad diše, on je pravilan, geometrijski sterilan i čist, to je Trogir kakav bi i trebao biti, grad prekrasne arhitekture koja se ne može vidjeti nigdje, već samo ovdje na malom otočiću negdje na prostorima srednje Dalmacije. Osim arhitekture, Tomina umjetnost odiše i sjećanjima na djetinjstvo. To je djetinjstvo u kojem su dičina, između ostalog, igrala na franje ili na laštik, djetinjstvo u kojem se mladost družila i zajedno smišljala svakakve ludosti. Tomina mladost je i vrijeme zanatlija koji su ovaj gradić činili živopisnim i posebnim. Njihove radnje bile su mjesta druženja i potribe, mjesta gdje se nešto stvaralo…

Tomine slike nam pričaju momente kada je Trogir bio drugačiji Grad… Kada prođe neko vrijeme i kada se prisjetimo svoje mladosti često zaboravimo sve ono loše i sjećamo se samo lijepih trenutaka ili kako bi to Gabi Novak u svojoj pjesmi otpjevala pamtim samo sretne dane. Tome u svom slikarskom opusu, pamti svoj grad kada je u njemu provodio sretne dane; one u kojima je sve bilo jednostavno prekrasno!”

Izložba će biti otvorena do 12. listopada od ponedjeljka do subote ujutro 9:00 do  12:00 te poslijepodne 17:00 do 20:00.

 

ZADNJE OBJAVE