15.5 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica KULTURA "Momenti mog Trogira" Tomislava Šantića od srijede u Muzeju grada Trogira

“Momenti mog Trogira” Tomislava Šantića od srijede u Muzeju grada Trogira

Izložba našeg sugrađanina Tomislava Šantića “Momenti mog Trogira” otvorit će se u srijedu, 2. listopada 2019. godine u atriju Muzeja grada Trogira u 19:30.

Prije nego dođete pogledom uhvatiti Tomine momente Trogira, uhvatite momenat vrimena i pročitajte nekoliko ulomaka iz predgovora autorice Goranke Tomaš:

“Živjeti cijeli svoj život u gradu kakav je Trogir, za jedno umjetničko oko značilo bi živjeti okružen nečim nestvarnim, pomalo filmskim. Trogir je grad scene i pozornice, grad vremena kojih više nema, ali i onih koja su još uvijek prisutna u pričama, sjećanjima i kamenim spomenicima.

Grad Tominog djetinjstva bio je upravo takav – svaki kantun Trogira donosio je neku scenu, situaciju ili momenat. Prije 50-ak i više godina Grad nije imao raznorazne dodatke koji danas, najčešće vire iz svakog kantuna te skrivaju ljepotu same arhitekture ili pak dotične građevine; u to vrijeme Trogir je bio Trogir – grad duge povijesti, grad kamena… Tome je na svojim platnima gumicom obrisao sve ono suvišno – onaj klima uređaj, svjetleću reklamu, moderan, ogroman suncobran ili puno štekata; ostavio je građevinu, balaturu, skale, ponistru, vrata ili pak pitar s cvićem. Njegov rodni grad diše, on je pravilan, geometrijski sterilan i čist, to je Trogir kakav bi i trebao biti, grad prekrasne arhitekture koja se ne može vidjeti nigdje, već samo ovdje na malom otočiću negdje na prostorima srednje Dalmacije. Osim arhitekture, Tomina umjetnost odiše i sjećanjima na djetinjstvo. To je djetinjstvo u kojem su dičina, između ostalog, igrala na franje ili na laštik, djetinjstvo u kojem se mladost družila i zajedno smišljala svakakve ludosti. Tomina mladost je i vrijeme zanatlija koji su ovaj gradić činili živopisnim i posebnim. Njihove radnje bile su mjesta druženja i potribe, mjesta gdje se nešto stvaralo…

Tomine slike nam pričaju momente kada je Trogir bio drugačiji Grad… Kada prođe neko vrijeme i kada se prisjetimo svoje mladosti često zaboravimo sve ono loše i sjećamo se samo lijepih trenutaka ili kako bi to Gabi Novak u svojoj pjesmi otpjevala pamtim samo sretne dane. Tome u svom slikarskom opusu, pamti svoj grad kada je u njemu provodio sretne dane; one u kojima je sve bilo jednostavno prekrasno!”

Izložba će biti otvorena do 12. listopada od ponedjeljka do subote ujutro 9:00 do  12:00 te poslijepodne 17:00 do 20:00.

 

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....