21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRŽupan Blaženko Boban sa suradnicima posjetio Trogir: Dogovoreni brojni novi zajednički projekti

Župan Blaženko Boban sa suradnicima posjetio Trogir: Dogovoreni brojni novi zajednički projekti

Gradonačelnik Ante Bilić i župan Blaženko Boban najavili su nastavak uspješne suradnje, a u narednom periodu ona će se ticati uređenja trogirskog Doma zdravlja, nabavke vatrogasnog vozila, poboljšanja kvalitete rada škola te podizanja kvalitete života stanovnika Drvenika

Grad Trogir ugostio je u petak delegaciju Splitsko-dalmatinske županije, na čelu sa županom Blaženkom Bobanom. Na radnom sastanku gradonačelnik Ante Bilić i Župan dotaknuli su se zajedničkih tema, istaknuli odličnu dosadašnju suradnju i najavili nadolazeće projekte na kojima će surađivati. 

-Moram zahvaliti aktualnoj županijskoj vlasti s kojom imamo jako dobru suradnju, što se posebice vidi po pitanju pristupne ceste za luku Soline za koju je Grad izvlastio zemljište, a Županija financira izgradnju u potpunosti sa 2.700.000 kuna. Cilj nam je da se ovakva suradnja nastavi i u narednom periodu – istaknuo je gradonačelnik Bilić prilikom zajedničkog posjeta gradilištu na Solinama. 

Župan Boban prisnažio je njegove riječi i istaknuo oko kojih projekata Trogir može očekivati pomoć i angažman Županije. 

-Zahvaljujem se Gradu Trogiru na dosadašnjoj suradnji i kooperativnosti. Ova Županijska uprava otvorila se prema svim gradovima i općinama za dobrobit svih građana. Osim pristupne ceste za luku, primarni projekti sada su nam obalni pojas neposredno do pristaništa na kojem ćemo raditi suradnji s Lučkom upravom SDŽ, zatim uređenje Doma zdravlja, nabava vatrogasnog vozila, legalizacija osnovne škole te poboljšanje kvalitete života na Drvenicima – istaknuo je Župan koji je ovom prigodom otkrio i kako će konkretno Županija pomoći.

Tijekom obilaska trogirskog Doma zdravlja rekao je kako je županijskom proračunu predviđeno pola milijuna kuna za uređenje krovišta ovog dotrajalog objekta, u kojem će se također urediti dva sanitarna čvora na odjelu za fizikalnu terapiju te osigurati sredstva za medicinsku sestru za službu hitne pomoći dok će održavanje okoliša Doma zdravlja, kako je dogovoreno, preuzeti Grad.

Gradonačelnik Bilić poveo je Župana u posjet OŠ “Petar Berislavić” te OŠ „Majstora Radovana“ u kojoj je dogovoreno kako će se SDŽ angažirati oko legalizacije osnovne škole, a Grad će pomoći oslobađanjem od komunalne naknade te će školu i dvoranu, koja je gradsko vlasništvo, zajednički kandidirati za energetsku obnovu.

Na kraju radnog posjeta, delegacija Grada Trogira i Županije obišla Veliki i Mali Drvenik čije je stanovnike posebno obradovala vijest kako je od danas ponovno uspostavljena dostava vode na otoke, no zaključeno je kako to sigurno nije trajno rješenje. 

-Ove godine planiramo izradu projektne dokumentacije za izgradnju vodoopskrbe na Drvenicima kojima je to, i zbog građana i zbog razvoja turizma, prijeko potrebno. Grad će za dokumentaciju izdvojiti između 800.000i milijun kuna, a potom slijede prijave na projekte EU te nadamo se i priključenje na vodovod iz smjera Krke do 2023. godine. Zahvaljujem Županiji na podršci koju će nam dati u ovom projektu – rekao je gradonačelnik Bilić te najavio uvođenje četvrte trajektne linije tijekom turističke sezone te sanaciju obale na Drveniku Velikom u suradnji s Lučkom upravom SDŽ. 

Župan Blaženko Boban istaknuo je spremnost Županije da pomogne Srednjoj strukovnoj školi “Blaž Jurjev Trogiranin” pri nabavci tzv. CNC stroja, vrijednog između 200.000 i 400.000 kuna, a koji je prijeko potreban za učenike koji se obrazuju za računalnog tehničara za strojarstvo.

Posjet Trogiru bila je prilika da župan Boban po prvi put objavi vijest da je Županija odlučila omogućiti besplatne udžbenike za učenike svih osnovnih škola u SDŽ kojima je ona osnivač, uključujući i dvije trogirske, dok će lokalnim zajednicama preostati da nabave radne bilježnice i kontrolne zadatke. 

Foto: IRM

{gallery}zupan5{/gallery}

ZADNJE OBJAVE