26 C
Trogir
Petak, 9 lipnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIR„ŽDZ“ MORA HITNO RIJEŠITI KAOS NA PARKIRALIŠTU ISPRED TROGIRSKOG DOMA ZDRAVLJA

„ŽDZ“ MORA HITNO RIJEŠITI KAOS NA PARKIRALIŠTU ISPRED TROGIRSKOG DOMA ZDRAVLJA

Ovo što se događa na parkiralištu pokraj trogirskog Doma zdravlja izvan svake je pameti. Radim kao medicinska sestra na Hitnoj pomoći  te sam upravo svjedočila kako naše vozilo niti s jedne strane nije moglo izaći s parkirališta dok je pacijent kojega je ugrizla zmija očajan  čekao na mjestu intervencije. Naime, nesavjesni vozači sa zapadne strane nagurali su automobile sve do obližnje ljekarne, a s istočne isto tako „stručno“ parkirani onemogućili su bilo kakav prolaz. Da ne zaboravim i pristupnu rampu za invalide s istočne strane zgrade  svakodnevno blokiraju. Koliko puta sam samo na brisače ostavila poruke, ali tko zato mari. Po lokvama kada pada kiša moram „gurati“ pacijente u kolicima na dijalizu preko cijelog parkirališta da bi se „dočepala“ ulaza u zgradu. Ne znam kakav bezdušan čovik moraš biti da bi se tako ponašao, odnosno parkirao. Ovo stvarno više nema smisla. Molim Vas poduzmite nešto!

Ovo je mail koji je medicinska sestra s Hitne (ime poznato redakciji) uputila trogirskom gradonačelniku Anti Biliću. I nije to jedini. Svakodnevno je “zatrpan“ mailovima sličnog sadržaja. Stoga, je gradonačelnik Bilić odlučio žurno reagirati kako bi se ta agonija s parkiranjem koja godinama traje na tom parkingu riješila, prvenstveno zbog pacijenata koji trebaju tamošnje zdravstvene usluge.

  • Uistinu, više se ne može tolerirati taj opći kaos koji tamo vlada. Mi ćemo napraviti sve što se od nas traži u skladu s našim ovlastima kao Grada, međutim sve je na Županijskom Domu zdravlja u čijoj nadležnosti je i trogirski DZ. Naši komunalni redari, a ni prometni također nemaju ovlast djelovati na tom parkiralištu jer se radi o privatnom vlasništvu, a ne javnom parkingu. Možemo apelirati na policiju za veći nadzor, ističe gradonačelnik Bilić.

Budući da je upoznat s pravnom „trakavicom“ i „zavrzlamama“ između ŽDZ i bivšeg koncesionara tvrtke „T-Point“ u vlasništvu Tonča Omrčena, Bilić kaže kako je Grad Trogir spreman kada ŽDZ ponovno raspiše natječaj o najmu prijaviti gradsku komunalnu tvrtku „Trogir holding“ što je potvrdio i predsjednik Uprave te tvrtke Danijel Kukoč.

No, ono što naglašava Bilić jest da se u taj posao neće upuštati prije nego što ŽDZ u potpunosti ne raščisti imovinsko pravne odnose parkirališta i pravne odnose s Omrčenom.

  • Svakako smo za suradnju sa ŽDZ, jer smo i te kako svjesni ozbiljnosti problema na tom parkingu ne samo što se tiče  nesavjesnog parkiranja i gužvi već i poplavljivanja parkinga za vrijeme malo većih kiša. O svemu ću ovoga tjedna razgovarati s ravnateljem ŽDZ dr. Markom Rađom čiji očekujem dolazak u Trogir, rekao je gradonačelnik Bilić.

Nismo baš puno trebali objašnjavati stanje na terenu ravnatelju Rađi, kojega je i sam svjestan.

  • Kako riješiti spomenuti problem spreman sam razgovarati s gradonačelnikom Bilićem. Već sam zatražio od „Cestara“ da žutom bojom iscrta parkirna mjesta na parkiralištu, ali zbog lošeg vremena i kiše proteklih dana još se taj posao nije obavio. Morat će se kazniti oni koji se budu nepropisno parkirali. Što se tiče bivšeg koncesionara Omrčena on je prošlo svršeno vrijeme, kazuje dr. Rađa.

Ustvrdio je kako se ŽDZ ne može baviti organizacijom i naplatom parkinga te da taj posao direktno ne mogu dati nikome bez javnog natječaja.

  • Nakon sastanka s gradonačelnikom Bilićem vjerujem kako ćemo definirati rokove za raspisivanje natječaja i daljnje postupanje glede njega, zaključio je prvi čovjek ŽDZ dr. Marko Rađa.

Od 2003. godine do lipnja prošle godine parking je bio u najmu tvrtke “T-Point“, iako je Ugovor o najmu istekao 2018. godine. Četiri godine kaže dr. Rađa tvrtka je ilegalno naplaćivala parkiranje. Budući da koncesionar nije htio napustiti parkiralište ŽDZ odlučio se na radikalnu mjeru i naplatnu kućicu blokirao postavivši svoja dva stara sanitetska vozila pokraj nje. Ona su još tamo, i priječe prolaz na istočni dio parkirališta. Međutim, pokraj njih poredaju se ostala vozila tako da je jednostavno ulaz u službu HMP nemoguć.

Doći po zdravstvenu uslugu i naći slobodno parking mjesto prava je lutrija. I liječnici koji rade u DZ moraju tražiti mjesto izvan toga parkinga. Zakon jačeg i osornijeg bolje rečeno bezobraznijeg vozača tamo već duže vrijeme je  na snazi. Tamo se od početka predsezone parkiraju  turisti, a nedavno su i kamp kućice postale redovita pojava.

Trogirani i gotovo 30 tisuća pacijenata koji gravitiraju trogirskom Domu zdravlja pitaju se: “Čiji je to parking i za koga je on tamo?“

Sve nade pacijenti i građani u rješavanju ovoga problema polažu u sastanak između gradonačelnika Ante Bilića i dr. Marka Rađe. Ostaje za nekoliko dana pričekati zaključak.

GORDANA DRAGAN

Foto: DZ Trogir

ZADNJE OBJAVE