19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRZAKUHTAVAJU SE RADOVI OKO ADAPTACIJE TROGIRSKOG KINA

ZAKUHTAVAJU SE RADOVI OKO ADAPTACIJE TROGIRSKOG KINA

POVIJESNI PROJEKT ZA TROGIR

Nakon pola stoljeća započela je adaptacija stare kino dvorane u Trogiru smještene u zgradi nasuprot autobusnog kolodvora na početku Ulice dr. Franje Tuđmana. Riječ je o dugo očekivanom projektu ukupno vrijednom 22 i pol milijuna kuna koje će se osigurati iz EU fonda Ministarstva kulture i trogirskog proračuna.

Pripremni radovi i radovi demontaže dvorane i pripadajućih prostorija započeli su krajem srpnja, a do sada su, prema riječima dipl.ing. građevine Dijane Bojić, voditeljice investicije pri Gradu Trogiru, obavljene demontaže sjedala gledališta, željezne ograde, drvene bine, obloge zidova kino dvorane, postojećeg spuštenog stropa, te dijela unutrašnjih vrata. Prema ugovoru potpisanom s izvođačem, tvrtkom Tromont d.o.o iz Splita službeni početak posla je 2. rujna. Završetak je planiran krajem 2022.

Unatoč paklenim vrućinama radnici užurbano iznose staru opremu koja se svakodnevno sve više gomila uz pročelje zgrade. Malo kome pa čak i onim najstarijim Trogiranima je poznato kako je na temeljima te zgrade krajem 1940. podignut Zadružni dom, i to planski na odličnoj lokaciji nadohvat gradske jezgre kao jedna od prvih koordinata nove urbanizacije kopna, uz internat, Školu učenika u privredi, kasnije Dom radnika brodogradilišta Mosor. Zadružni domovi gradili su se tada po predgrađima i manjim mjestima diljem bivše države u sklopu organiziranih akcija dobrovoljnog rada mještana. Služili su za druženje, amaterski kulturni rad, politička i druga događanja. Trogirski dom radikalno je pregrađen krajem sedamdesetih. U adaptaciju se krenulo radi saniranja samog objekta, ali i uređenja nove kino dvorane (bivše kino Partizan)  pod vodstvom Narodnog sveučilišta „Dragi Sasso“ te dogradnje stambenih etaža.

Stoga je zanimljivo istaknuti, kako je namjena korištenja toga prostora u kontinuitetu ostala ista za kulturne svrhe, a valja podsjetiti da su i neke političke stranke, u međuvremenu, privremeno tamo nalazile  mjesto za svoje aktivnosti.

Ova „pozamašna“ investicija rezultirat će cjelovitim preuređenjem postojećih prostora u svrhu osuvremenjivanja dvorane koja će se koristiti za javne priredbe, kazališne predstave, video projekcije i druge vrste javnog okupljanja.

  • Obnova će omogućiti višenamjensko korištenje te ostvariti dodatne sadržaje potrebne za kvalitetno funkcioniranje ove vrste javnog prostora. Stoga je planirano dodati sanitarije za osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, dizalo, caffe-bar s pripadajućim prostorijama, garderobe i sanitarne čvorove za izvođače kulturnih i glazbenih manifestacija, tonski studio, ured za zaposlenike, prostor za udruge i druge potrebne servisne i tehničke prostore, kazala je voditeljica investicije Dijana Bojić.
  • Impozantna prostornost postojeće kino dvorane očuvana je ovim idejnim rješenjem u što većoj mjeri. Prostor je sagledan kao prazna kutija u koju su umetnuti elementi kao što su teleskopske tribine, galerija na koti + 5,60 koti u odnosu na parter, transformabilna pozornica te pomična pregrada koja dijeli prostor u dvije dvorane čime je omogućeno multifunkcionalno korištenje prostora. Bit će to jedinstvena dvorana ukupnog kapaciteta do 450 posjetitelja, sa više od 182 sjedeća mjesta na teleskopskim tribinama i 125 mjesta na pomičnim stolicama, te oko 100 stajaćih mjesta na galeriji, opisala je Bojić budući izgled toga respektabilnog prostora.  
  • Ovo je povijesni projekt za Trogir. Dobit ćemo prostor u kojem će se i u zimskom razdoblju moći održavati razne priredbe, predstave, koncerti, projekcije… Sve ono što nam trenutačno nedostaje izvan sezone. Trogir je, ipak, UNESCOV grad koji budi interes kulturnjaka i znanstvenika pa će osim ovog standardnog turizma biti bogatiji i za onaj kongresni, kaže gradonačelnik Ante Bilić.
  • Tisuću metara četvornih prostora sastojat će se od malog izložbenog prostora na ulazu, velike modularne dvorane, prostorija za potrebe udruga i održavanja radionica, co-working prostora koji će biti ponuđen na korištenje freelancerima, soba za prevođenje prilikom održavanja konferencija, garderobe, galerije i malog kafića na katu. Opsežnu projektnu dokumentaciju radio je tim stručnjaka sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Novo kino bit će centar kakvog trenutačno nema na prostoru naše županije, zaključio je trogirski gradonačelnik.

Gordana Dragan

Foto: Angela Lažeta

ZADNJE OBJAVE