12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTIVrsine: Za par godina ovo bi mogla biti mala Provansa

Vrsine: Za par godina ovo bi mogla biti mala Provansa

Udruga Eco selo Vrsine, čiji je cilj postaviti ovo malo mjesto na kartu ekološki osviještenih sela, osnovana je ovog ljeta. Za sada broji 15-ak članova. S njezinim radom upoznala nas je predsjednica Irina Salvezani.

-Osnivanju udruge prethodila je moja vožnja kroz Vrsine koje se nalaze između dva brda, u blizini mora, Trogira, Splita, slapova Krke, a opet tako daleko kao da je stalo u vremenu. Mještani žive skromno, nema velikih „nebuloznih“ zgrada. Selo je poznato po predivnim suhozidima i malim pojatama. Zaljubila sam se u njega te kupila kuću koju sam renovirala u starom stilu. Mjesto ima veliki potencijal, za par godina ovo bi mogla biti mala Provansa, no prijeti mu betonizacija. Glavni cilj osnivanja udruge je promicanje ekološke osviještenosti, zaštita prirode te aktiviranje lokalnog stanovništva. Organizirali smo nekoliko akcija čišćenja Jame koja se smjestila južno od područne škole.

-Naše akcije su se poklopile s raspisivanjem Lidlovog natječaja za očuvanje podzemnih voda. Sudjelovala je speleološka udruga iz Zagreba te zajedno s našom i udruga Špiljar. Jama je duboka 60-ak metara, a na dnu se nalazi jezero koje je duboko oko 20-ak. Svake nedjelje, ako je lijepo vrijeme, organiziramo akciju od 8 do podne. Općina Marina nam drži leđa u nabavi plastičnih vreća za smeće od 120 litara. Otpad, koji volonteri prikupe, prebacimo traktorom na školsko igralište po koje sutradan dolazi kamion marinske Čistoće.

-Jama bi mogla biti komercijalna jer je jedinstvena zbog spomenutog  jezera. Speleolozi su nam pojasnili kako postoji još samo jedna takva u Hrvatskoj. Također, uključili bi je u projekt treninga mladih speleologa. Ima tu puno potencijala, zaključila je Salvezani.

Tekst: AL

Foto: Eco selo Vrsine

ZADNJE OBJAVE