9.1 C
Trogir
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRSaznajte kako je nastao prigodni žig Petra Berislavića?

Saznajte kako je nastao prigodni žig Petra Berislavića?

Hrvatska pošta, na prijedlog Filatelističkog kluba Zagreb, pušta u uporabu prigodni žig Petra Berislavića samo na dan 20.10.2020. u Poštanskom Uredu 21219 u Trogiru, Gradska 53. Na odjelu filatelije poštanske pošiljke pisma, dopisnice, razglednice obilježite prigodnim žigom ovog hrvatskog bana i biskupa, Trogiranina koji je poginuo na Krbavskom polju pokraj Korenice 1520. godine.

-FK ZAGREB je osnovan 1935. godine čije su aktivnosti privremeno obustavljene zbog Domovinskog rata, a reaktiviran je 2012. Danas imamo preko 20 članova koji se sastaju jednom mjesečno u prostorijama Društva sportaša veterana i rekreativaca. Predsjednik kluba je Julije Maras. Po prosjeku godina starija smo generacija i cilj nam je privući mlađu populaciju. Filatelija nisu samo marke i žigovi, tu je cijela povijest i istraživanja od prvih žigova u Hrvatskoj od 1775. godine, prvih maraka na našem području od 1850. i od prvih hrvatskih SHS maraka 1918. godine. Cijeli taj period smo bili pod upravom Austrije, Austro-Ugarske, kasnije dio Dalmacije pod okupacijom Italije, Kraljevine Jugoslavije, period NDH, Jugoslavije i danas Republike Hrvatske, priča nam član Filatelističkog kluba Zagreb Zoran Landeka.

-Upoznao sam se s filatelijom u Križanićevoj osnovnoj školi u Zagrebu kad su nam za slobodne aktivnosti predložili upravo nju. Stari filatelist duge sijede kose posjeo nas je oko stola i izvadio knjige, albume, pincetu i zubomjer. Tako je to krenulo, kupovao sam marke na filatelističkom šalteru glavne pošte u Jurišićevoj ulici. Albume i stara izdanja maraka sam kupovao u Filateliji u Boškovićevoj ulici. To je trajalo do 25 godine kad sam zbog putovanja tu strast zanemario. Ponovna aktivnost kreće odlaskom u mirovinu, učlanjujem se krajem 2013. u FK Zagreb. Tematski prelazim na markofiliju, područje filatelije koje se bavi skupljanjem i proučavanjem žigova od predfilatelije do danas. Napisao sam knjižicu o žigovima POLJSKA POŠTA (FELDPOST) NA PODRUČJU SJEVERNE I SREDNJE DALMACIJE od 1995.-1997. godine gdje se spominje Trogir i poljska bolnica u Segetu Donjem u kojoj su bile vojne jedinice Ujedinjenih Naroda njemačke i francuske. Taj moj rad dr. Ivo Babić pohvalio je kao svjedočanstvo iz novije povijesti. 

-Što se tiče prigodnog žiga Petra Berislavića, ideja se rodila na kavi u kafiću Valentino pokraj pošte. Na moj prijedlog da bi trebali napraviti neki prigodni žig u Trogiru, Igor V. iz Slavonskog Broda, koji ima tu vikendicu, predložio je Petra Berislavića kojem je 500 obljetnica od pogibije na Krbavskom Polju. Krenulo se u realizaciju, obaviješten je predsjednik kluba Julije Maras koji je prihvatio inicijativu. Nakon što je  Hrvatska pošta odobrila žig uslijedilo je njegovo osmišljavanje kao i prigodne kuverte, prilikom čega smo koristili reljef Petra Berislavića kojeg je izradio Ivan Meštrović 1933. godine.

-Budući da posjedujem kuću u Pasikama, dolazim svako ljeto od 1971 godine. Gajim ljubav prema trogirskim ruinama i lavovima. Prijatelja filatelista u Trogiru sve je manje, nađemo se na kavi dr. Ivo Slade, dr. Fedor Sentinella Feđa, a moramo se sjetiti i pokojnog Ante Biluša Šamala. Ako netko želi obilježiti svoje pismo ili razglednicu prigodnim žigom Petra Berislavića na današnji dan 20.10.2020. neka ode u PU 21219 u Trogiru Gradska 53 na šalter filatelije, poziva član Filatelističkog kluba Zagreb Zoran Landeka.

Tekst: AL

Foto: Zoran Landeka

ZADNJE OBJAVE