15 C
Trogir
Četvrtak, 6 listopada, 2022
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAVečeras olujni udari juga i problemi na moru, dio Jadrana očekuje jako...

Večeras olujni udari juga i problemi na moru, dio Jadrana očekuje jako nevrijeme s tučom

Večeras će u Dalmaciji puhati najjače jugo u dosadašnjem tijeku lipnja

Pomalo atipična sinoptička situacija vlada danas nad Europom. Nad zapadom kontinenta razvila se duboka ciklona, karakteristička za hladniji dio godine. Njeni frontalni poremećaji dosežu Sredozemlje, a nad sjevernom Italijom formira se sekundarni ciklonalni centar. Upravo će sjeverna Italija i sjeverni Jadran sljedeća 24 sata biti područje gdje će biti vrlo obilnih oborina, a ponegdje i izraženog nevremena praćenog tučom. Europski centar za upozorenja na opasne meteorološke pojave, ESTOFEX, za sjeverni i dio srednjeg Jadrana za danas je dao drugi od tri moguća stupnja upozorenja i to prvenstveno za obilnu kišu, ali uz mogućnost pojave tuče, pijavica i tornada.

DHMZ je unutar sustava METEOALARM za sjeverni Jadran izdao narančasti, drugi najviši, stupanj upozorenja i to za mogućnost jačeggrmljavinskog nevremena mjestimično praćeno obilnim oborinama. Za veći dio Dalmacije izdano je žuti stupanj upozorenja za vjetar.

Vrlo nestabilno vrijeme pratit će zapad Hrvatske sve do kraja tjedna. Lokalne štete od nevremena tamo su gotovo neupitne.

Što se tiče područja Dalmacije, spomenuti poremećaji bit će značajno slabiji nego na sjevernom Jadranu. Iako će fronte i linije nestabilnosti povremeno stizati do Dalmacije, one će biti slabo izražene. Zbog toga će i dalje biti dosta sunca, ali uz povremene i mjestimične grmljavinske pljuskove.

Jugo, tramontana, bura

Glavno obilježje vremena tijekom današnjeg dana u Dalmaciji bit će jugo. Već je u prvom dijelu dana ponegdje bilo jakog juga. Tako je u Hvaru i Dubrovniku u 11 sati izmjerena prosječna brzina juga od 10 do 11 m/s, odnosno 20 do 22 čvora. Ujutro i sredinom dana trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe, no u kasnim popodnevnim satima situacija će se vrlo vjerojatno mijenjati zbog stalnog jačanja vjetra. Do večeri očekujemo umjereno do jako jugo diljem Dalmacije. Navečer će ponegdje na moru jugo doseći olujni prosjek sudarima koji će biti blizu 100 km/h. Najjače jugo očekuje se na moru između Šibenika i Zadra. Na sjevernom Jadranu večeras bi probleme uz obalu i na otocima mogao donijeti jak lebić s olujnim udarima.

Nakon vrlo vjetrovite noći, sutra će vjetar u Dalmaciji slabiti. Umjerenog do pojačanog lebića bit će tijekom četvrtka i u prvom dijelu petka i u Dalmaciji, no ovaj vjetar će više problema donijeti sjevernom Jadranu, osobito zapadnoj obali Istre, gdje brzina vjetra povremeno može dosezati olujne vrijednosti. S obzirom na dio godina, kada su plaže pune i kada je na moru promet živ, ovaj vjetar, s obzirom na svoje karakteristike da puše okomito na obalu,mogao bi stvarati probleme.

Južni vjetrovi pratit će nas sve do petka navečer, a onda će zapuhati umjerena tramontana koja će u noći na moru Dalmacije ponegdje biti jaka s vrlo jakim udarima. Umjerena tramontana puhat će cijele subota i dio nedjelje, au nedjelju navečer zapuhat će bura s jakim udarima.

Oborine

Dok se do kraja dana na sjevernom Jadranu mjestimično očekuju obilnije oborine i jače nevere, u Dalmaciji će mnoga područja ostati potpuno suha. Ipak, nevera će krajem dana i u noći na četvrtak biti prvenstveno u sjevernoj Dalmaciji, a osobito prema jutru neverina može biti i drugdje.

U petak većinom suho, ali samo ponegdje prolazno može biti slabog grmljavinskog pljuska. Hladna fronta prolazit će preko Jadrana u noći na subotu i u subotu ujutro, pa su tada mogući mjestimični neverini, a drugi dio subota i nedjelja obilježit će suho vrijeme.

Sve do kraja tjedna zadržat će se vrlo toplo, ponegdje i vruće.

Izvor:dalmacijadanas.hr

ZADNJE OBJAVE