38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRFOTO:2.bojna 114. brigade „Kralj Tomislav" obilježila 26. obljetnicu postojanja

FOTO:2.bojna 114. brigade „Kralj Tomislav” obilježila 26. obljetnicu postojanja

28. lipnja, prije punih 26 godina u hotelu Jadran u Segetu Donjem osnovana je 2.bojna 114. brigade „Kralj Tomislav”.

Tim povodom je u srijedu prigodno obilježena značajna obljetnica te postrojbe.

Događaju su uz zapovjednike nazočili dozapovjednici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu, dopredsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade HV-a bojnik Ivan Vukman –Učo, gradonačelnik Ante Bilić sa zamjenicima Ružom Kovačević Bilić i Viktorom Novakom te predstavnici susjednih općina Okruga, Marine i Segeta.

Položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred središnjeg križa na Gradskom groblju gdje je fra Petar Galić molio odrješenje za poginule i umrle pripadnike te bojne, a potom i ispred spomenika brigade u parku pokraj zgrade Trogir holdinga te u memorijalnoj kapelici sv.Sebastijana na središnjem trgu u kojoj se nalazi spomen ploča s imenima poginulih branitelja s područja bivše trogirske općine.

Misu za poginule i umrle pripadnike 2. bojne „Kralj Tomislav” 114.brigade u katedrali sv.Lovre služio je fra Petar Galić, koji se  s pijetetom prisjetio onih koji su svoje živote dali za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, istaknuvši kako je tijekom ratnih djelovanja postrojba sudjelovala gotovo na svim bojištima.

Podsjetimo, kroz postrojbu je prošlo 1572 pripadnika. Poginulo ih je 24, dok je teže ili lakše ranjeno oko 110 pripadnika. Postrojbom su zapovijedali general Zdravko Klanac, bojnik Anto Vukadin, pukovnik Miljenko Ivanda i satnik Branko Žarković.

-26 godina trogirske bojne, 26 je godina ponosa, kazao je bojnik Anto Vukadin uz zahvale svim braniteljima, a posebno onima koji su utkali svoje živote na oltar Domovine.

Foto:IRM

{gallery}drugabojna02{/gallery}

ZADNJE OBJAVE