10 C
Trogir
Srijeda, 3 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAOkruški turizam u debelom plusu: Rekordan lipanj najava odlične sezone

Okruški turizam u debelom plusu: Rekordan lipanj najava odlične sezone

 

U Okrugu, omiljenoj turisitičkoj destinaciji na zapadnoj strani Čiova, trenutačno se odmara oko 4300 gostiju, mahom Poljaka i Nijemaca koji su, uz Austrijance i Norvežane, otvorili ovogodišnju sezonu. A ona će, ako je suditi po dosadašnjim rezultatima i statistici za prvih šest ovogodišnjih mjeseci, premašiti sva očekivanja. 

Već je i prošlogodišnji lipanj sa 6800 dolazaka i 38 000 noćenja proglašen rekordnim, no ovogodišnji je podebljao ukupnu bilancu u prosjeku za 40 posto. Po statistici, koja je obuhvatila razdoblje od početka godine do kraja lipnja, zabilježen je 40- postotni rast i u noćenjima, kojih je bilo 76 000, te u dolascima koji su s prošlogodišnjih 9000 porasli na 13 000. 

-Od toga je samo u prvom ljetnom mjesecu ostvareno 9500 dolazaka i 56 000 noćenja što je rekordan rezultat koji obećava još jednu odličnu sezonu, doznajemo od direktora okruške Turističke zajednice Domagoja Miše.

Turistima koji ljetuju u Okrugu na raspolaganju su dva kampa te oko 1300 privatnih apartmana čija cijena prati kvalitetu usluge, a ona je, kaže Miše, na razini primjerenoj prohtjevima gostiju i njihovoj platežnoj moći.

Procjenjuje se da prihodi od turizma čine 30 posto općinskog proračuna, vrijednog dvadesetak milijuna kuna, pri čemu se najviše novca ubire od boravišnih pristojbi, koncesijskih odobrenja i naplate parkinga.  

Što se tiče Okruških ljetni večeri, kulturno-zabavne manifestacije koja počinje 2. srpnja koncertom KUD-a Mindula, bit će tu za svakoga ponešto, od izložbe lokalnih umjetnika do koncerata na kojima će nastupiti Marijan Ban ( 25.srpnja) i Jole (6.kolovoza). 

Ljetni šušur, koji je tek počeo, trajat će do kraja kolovoza, u rujnu će polako jenjavati da bi početak listopada, jer to tako ide u malim turističkim mjestima, označio i  kraj ovogodišnje sezone. 

Šef okruškog TZ-a ističe kako su tome pokušali doskočiti promocijom novog vida ponude, a to je cikloturizam kao dio zajedničkog projekta „Split zapad rivijera“ koji uključuje sedam gradova i općina.

Logika je jasna i ispravna. Biciklisti su gosti koji neće puniti srpanj i kolovoz, ali će zato dolaziti u ožujku i travnju, te u posezonskim mjesecima kad jenjaju vrućine i mogu se prepustiti užitku rekreiranja na Čiovu. Cikloturistima je cilj relaksacija i rekreacija, zdrav život i boravak u prirodi, a kad se tome pridoda i bicikliranje po uređenim i označenim stazama, teško je promašiti. To bi značajno produljilo sezonu koja bi počela već u ožujku. Udrana dva ljetna mjeseca ioanko su desetljećima rezervirana za obiteljske i indivudulane goste koji će i dalje ostati udarna stavka lokalne ekonomije i okruškog proračuna.  

Za kraj recimo i to da je prošlogodišnja sezona u Okrugu zaključena s rekordnih 623 000 noćenja i više od 77 000 dolazaka što je donijelo više od 200 milijuna eura koji su međusobno podijelile sve karike u turističkom lancu.

ZADNJE OBJAVE