28 C
Trogir
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRUdruga TOMS: uskoro kreće druga faza projekta „Zaželi promjenu!"

Udruga TOMS: uskoro kreće druga faza projekta „Zaželi promjenu!”

Od studenog 2018. i u Trogiru se provodi projekt „Zaželi promjenu“. Tim povodom je Udruga TOMS u srijedu ispred “Buffeta Leptir” organizirala konferenciju za medije. Uz predstavnike udruge i CZSS-a nazočili su joj čelnici Grada Trogira i Općine Marina te korisnice projekta i žene zaposlene u okviru istog.

Projekt “Zaželi promjenu!” sufinanciran Europskim socijalni fondom u iznosu od 4.125.97380 kn, nakon 30 mjeseci provedbe došao je svome kraju. Kroz provedbu projektnih aktivnost Poziva „Zaželi-program zapošljavanja žena-faza I“ zaposleno je 29 teže zapošljivih žena, koje su pružile uslugu pomoći u kući za 147 nemoćnih i starijih korisnika na području Trogira, Segeta, Marine te Okruga.

Nositelj projekta Udruga tjelesnih invalida TOMS, sa svojim projektnim partnerima Gradom Trogirom te Općinom Marina, uspješno je aplicirala na novi Poziv „Zaželi-program zapošljavanje žena-faza II“ koji će omogućiti nastavak usluge u lokalnoj zajednici.

Dosadašnjim projektom je osigurano podizanje zapošljivosti za nezaposlene žene omogućavanjem pohađanja obrazovnih programa, što su iskoristile 22 pripadnice ciljne skupine. Ujedno je podignut njihov radni potencijal pohađanjem programa osposobljavanja za Gerontodomaćicu (18), Pomoćnika u nastavi (3) te Njegovateljice (1), uz aktivnosti karijernog savjetovanja.

U okviru ovog projekta također su zaposlene dvije žene s invaliditetom, obje s prebivalištem u ruralnom području, a jedna od zaposlenih je i majka djeteta s teškoćama u razvoju, lošeg financijskog statusa. Za nezaposlene žene, kojima se dosadašnji karijerni put svodio uglavnom na sezonske poslove u turizmu, nažalost često i bez valjane prijave radnog odnosa, rad na projektu u kojem su jasno definirana prava i obaveze, donio je zaposlenicama mogućnost nešto dugoročnijeg planiranja, a samim time i bolje financijske prilike i smanjenje siromaštva te socijalne isključenosti koja je njegov neizostavni pratitelj.

Većina korisnika projekta su osobe starije životne dobi, često teške financijske situacije, dok neki od njih žive i bez osnovnih uvjeta za život, potpuno socijalno isključeni.  U projektne aktivnosti bilo je uključeno i 5 korisnika, osoba sa stopostotnim invaliditetom, koji žive u zajedničkom kućanstvu te su u potpunosti ovisni o članovima svoje obitelji. Usluga pomoći u kući bila je olakšavajuća okolnost i za članove kućanstva, svakodnevno opterećenih brigom za uzdržavanog člana. Povećanje kvalitete života uključivanjem u projektne aktivnosti potvrdilo je 86,48% korisnika i to kroz pružanje podrške u svakodnevnom životu, te smanjenom osjećaju izoliranosti kroz nenametljivu brigu o mentalnom zdravlju korisnika, kroz podršku i svakodnevne razgovore.

  • Potreba za nastavkom i kontinuitetom predmetne usluge je svakim danom sve izraženija, pogotovo u vremenu pandemije koronavirusa. U komunikaciji s djelatnicama koje su vršile uslugu “Pomoći u kući” saznajemo da i dalje posjećuju svoje nekadašnje korisnike, koji žive u samačkim kućanstvima, a s kojima su se u periodu rada povezale i razvile odnos kao s članovima obitelji. Iz svega navedenoga proizlazi da su ishodi Poziva „Zaželi-program zapošljavanja žena-faza II” pozitivno utjecali na niz aspekata socio-ekonomskih problema pojedinaca, njihovih obitelji i lokalnih zajednica te direktno pridonijeli višestrukim ciljevima, zapošljavanju teže zapošljivih kategorija društva, smanjenju rizika od siromaštva, smanjenju rizika od institucionalizacije za korisnike te smanjenju socijalne isključenosti kako za pripadnice ciljne skupine tako i za korisnike o kojima skrbe, kazala je Aleksandra Markić iz Udruge TOMS.

Izvor: Udruga TOMS

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE