13 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIR911 KILOMETARA PRIJATELJSTVA IZMEĐU TROGIRA I VATERSTETTENA POVEZALA „GOGINA KLUPA“

911 KILOMETARA PRIJATELJSTVA IZMEĐU TROGIRA I VATERSTETTENA POVEZALA „GOGINA KLUPA“

Prijateljstvo između gradova Trogira i Vaterstettena iz njemačke pokrajine Bavarske započeto prije dvanaest godina neprekidno traje pa i u doba pandemije koronavirusa. Članovi Udruge prijatelja spomenutih gradova održavaju kontakte na raznim poljima: kulture, glazbe, ekologije,… a tradicionalne su i uzajamne posjete prilikom nekih važnih događanja kao što je, primjerice, proslava Dana grada Trogira kada njihovo izaslanstvo nazoči toj proslavi, potom Oktobarfest kada Trogirani odlaze u Njemačku, ljetne i zimske posjete…

Ta suradnja rezultirala je oplemenjivanjem vizura obaju gradova nekim simbolima prijateljstva koji će ostati kao svevremenske uspomene.

U Trogiru se nalazi tako bavarski Maibaum i ružičnjak, a u Vaterstettenu brežuljak s gradskim grbom Trogira i spomen-kamen s Kairosom, bogom sretnog trenutka. Nedavno je u Vaterstettenu dodana još jedna oznaka puta: “Gogina klupa” koja se nalazi u stambenom naselju, a dizajnirala ju je Goranka Tomaš, muzejska pedagoginja u trogirskom Muzeju, inače poznata po svojoj umjetničkoj kreativnosti.

Ona je, naime, 2010. godine boravila kao gost u tom naselju u sklopu partnerskog putovanja i obrađivala svoje oduševljene dojmove o posebnoj povezanosti Bavarske i Dalmatinaca, između ostalog i na izložbi pod nazivom „Bicikl i brod“. Ta zanimljiva izložba bila je izuzetno posjećena i u Trogiru i u gradskoj vijećnici Vaterstettena. 

Goga je svoju kreativnost iskazala na klupi postavljenoj u dvorištu Muzeja grada Trogira koja je, između ostalog privukla pozornost predsjednika Michaela Baiera, predsjednika Udruge Partnerstva s Trogirom. Izrazio je želju da oslika klupu za njihov grad. Dvojbe nije bilo i ona je to zdušno prihvatila.

Tekst kojega je ispisala na klupi je onaj iz pjesme Vinka Coce “Dalmacijo, sve ti cvitalo”, koju svi prijatelji partnerstva vole pjevati. Plavim i crvenim slovima oslikala je stihove “Pusti suzu Dalmacijo moja – pusti suzu kao sol. Dalmacijo, sve ti cvitalo”, nadopunivši i bavarsku  verziju “Bavario – sve ti cvitalo”, kao i 911 km prijateljstva.

  • Ta klupa, koju su donirali tamošnji lokalni stanovnici poziva prolaznike da se odmore, a mala ploča pored nje objašnjava njezinu povijest. Posjetitelji se putem QR koda dovode do web stranice partnerskog grada. Do nje se može doći i putem linka: https://t1p.de/gogabank, kazao je Michael Baier.
  • Pogotovo u ovo teško vrijeme pandemije koronavirusa, kada međusobni posjeti nisu mogući,  klupa s Goginim uratkom snažan je znak povezanosti. Dokazali smo da nas daljina ne može nikako razdvojiti, a još jedan simbol prijateljstva o tome svjedoči, rekao je Tonći Barada, član Udruge koji je jedno vrijeme bio i na njezinom čelu.

GORDANA DRAGAN 

ZADNJE OBJAVE