37 C
Trogir
NaslovnicaSPORTUdruga Naš Hajduk predstavila knjigu i najavila novu akciju za otkup dionica

Udruga Naš Hajduk predstavila knjigu i najavila novu akciju za otkup dionica

U Trofejnoj dvorani Hajduka na Poljudu udruga Naš Hajduk predstavila je knjigu „Bijeli dres u boji“, njezin prvi opipljiv proizvod. Knjiga je sastavni dio nastavka projekta otkupa dionica, a zapravo se radi o monografiji i vizualizaciji svih dresova Hajduka od osnutka kluba pa sve do danas.

Autor Boris Vrdoljak Mandeta na prikupljanju građe i pisanju radio je preko pet godina.

– Pregledane su i istražene sve relevantne arhive u Hrvatskoj kako bi ovo djelo bilo potpuno i kompetentno da se ukoriči. Osim pregleda svih dresova po sezonama, imamo i izjave 45 velikih igrača Hajduka koji su dali osvrt o bilom dresu, a svi su tekstovi prevedeni na engleski. Sad je na navijačima da ocijene ovo djelo – rekao je Vrdoljak.

Kako je nastala ideja za knjigom?

– Bilo je to u jednom mom teškom trenutku kad sam obolio od monunukleoze. Tip sam koji ne voli biti na jednome mjestu a morao sam ležati skoro pola godine, pa se rodila ideja da napravim ovo djelo, da ljudi vide bogatstvo i ljepotu te bijele košulje, a kasnije i modernih dresova.

Koji je vama najdraži?

– Dragi su mi oni Pumini iz 80-ih godina, baš su imali lijepi dizajn.

Posebna se pozornost pridala razdoblju od 1911. do 1970. godine. Evo zašto:

– Iz tog razdoblja ne postoje dresovi u originalnom izdanju pa smo ih morali izrađivati posebno kompjuterskim putem prema originalnim fotografijama. To nam je uzelo jako puno vremena. Čitatelji će moći vidjeti nešto novo, dosad neviđeno – dodao je Vrdoljak.

Glavni je urednik knjige novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac koji je pročitao predgovor u kojem je između ostalog rekao:

– Slava, čast, sreća, dostojanstvo. Najbolji osjećaj na svijetu. Tako su igrači opisali emociju kad su nosili ovaj dres koji je pojam, spomenik i simbol. Kad te zove Naš Hajduk, to je postala građanska dužnost da prihvatiš i napraviš što se od tebe traži. Malo klubova u svijetu ima ovakvu knjigu.

Knjigu je predstavio i Mateo Perasović, dekan Umjetničke akademije u Splitu:

– Knjiga je dokument vremena. Naučila me sve što nisam znao o dresu Hajduka koji je dugovječniji od svih nas. Iz pozicije umjetnika knjiga je suvremena i super izbalansirana, dokument koji će ostati i nakon svih nas.

Ivan Rilov, tajnik Našeg Hajduka je kazao:

– Brzo i lako sklopili smo dogovor s Borisom da stanemo iza njegove knjige i da je promoviramo najbolje što možemo. Ovo je djelo od iznimne važnosti, otkriva dosad nepoznate stvari o našem klubu, što je bitno kako bi se izgradio identitet kluba. Želimo poslati poruku svim našim članovima i javnosti da je najveća snaga i moć na svijetu ona ideje i uvjerenja. Želimo obnoviti kulturu knjige i čitanja u našem gradu.

Projekt menadžer Našeg Hajduka Tomislav Mikulić je zaključio:

– Nakon početnog šprinta ovo je sada maraton od 10 godina koji ćemo morati istrčati kako bi ideja Našeg Hajduka zaživjela i kako bismo otplatili 24,53 posto dionica kluba. Knjiga je sastavni dio faze projekta koju smo naslovili „Za sva vrimena“ a koju ćemo detaljnije predstaviti u utorak.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

 

 

ZADNJE OBJAVE