17 C
Trogir
Subota, 23 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTITROGIRInicijativa Građanske akcije Trogir: Javne česme/fontane za pitku vodu za Trogir

Inicijativa Građanske akcije Trogir: Javne česme/fontane za pitku vodu za Trogir

Nevjerojatna je činjenica da grad Trogir danas nema nijednu javnu česmu, osim špine na tržnici.

Javne česme dio su tradicije svih mediteranskih gradova, pa tako i Trogira koji ih je nekad imao, ali ih danas više nema i to treba mijenjati. 

Jedina preostala gradska javna česma nalazi se na rivi “kod Zeca”. Ta je česma/fontana godinama neispravna, ali i potpuno nedostupna i nevidljiva od štekata ljeti. 

Zato bi novu česmu trebalo postaviti na rivi i na bitno vidljivijoj lokaciji kako bi besplatna pitka voda bila uvijek dostupna svima.

Na rivi danas postoji hidrant u blizini Čiovskog mosta gdje je nekad i postjala česma, pa utoliko postoje i svi tehnički preduvjeti da se česma postavi na toj ili nekoj od lokacij duž rive. 

Predlažemo i da se nova fontana za besplatnu pitku vodu/česma postavi na sredini Trga sedam palmi gdje je također nekad postojala. 

Po mogućnosti, česme trebaju dobiti i svi trogirski javni parkovi, pa tako i budući javni park Soline.  

Mikrolokacije česme na rivi i drugdje trebaju odrediti gradske stručne službe.

Nova česme trebaju biti suvremeno oblikovane i ispunjavati sve suvremene standarde: 

– lake konzumacije vode za sve dobne skupine

– mogućnosti konzumacije za životinje u izdvojenom dijelu

– jednostavna mogućnosti punjenja vode u bočice

– česma treba biti označena na način da je odmah jasno da se radi o punktu za besplatnu pitku vodu. Uvažiti treba i činjenicu da je Trogir turističko odredište pa ta informacija treba biti usmjerena i na sve one koji ne razumiju hrvatski jezik, a rješenje je u npr. grafičkom prikazu.

Voda je javno dobro, a javne česme su pokazatelj uljuđenosti neke sredine, komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda.    

Stanovnici Trogira i naši gosti zaslužuju najmanje jednu javnu česmu u povijesnom dijelu grada.

Predložena incijativa ne predstavlja ni financijski ni tehnički zahtjevne stvari te očekujemo da se odmah pristupi realizaciji. 

Odgovorno upravljanje grada ne pokazuje se obećanjima i planovima već akcijama. Od gradske uprave očekujemo da djeluje.

O poduzetim koracima očekujemo da nas obavijestite u zakonski predviđenom roku od mjesec dana. 

Ovaj zahtjev pokrenula je Građanska grupa Trogir/ GAT, a supotpisuje ga niz organizacija, stručnjaka i građana iz Trogira i cijele Hrvatske. 

Vašu podršku incijativi da Trogir (ponovo) dobije javne česme/fontane za piće možete ostaviti u komentaru na linku:  facebook profilu GAT-a, jer svaka podrška čini razliku. 

Podsjetimo, Građanska akcija Trogir/ GAT je neformalna aktivistička grupa koja se bavi poboljšanjima Trogira,  osnovana je 2017. Godine i ni na koji način nije vezana ni uz jednu političku stranku. 

Želja im  je zajednički potaknuti lokalni angažman na pitanjima od javnog interesa, s ciljem razvoja demokratskih procesa i građanske participacije u odlukama koje se tiču javnih dobara i upravljanja gradom. 

Izvor: Građanska akcija Trogir 

ZADNJE OBJAVE