13 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRUčenici trogirske gimnazije nositelji titule "Čuvari baštine“

Učenici trogirske gimnazije nositelji titule “Čuvari baštine“

U antičkom dijelu Salone, u prekrasnom ambijentu Manastirina održana je učenička konferencija Skrivena blaga mista moga u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Program Čuvari baštine pokrenut je u ovoj školskoj godini, a na njega su se putem javnog poziva mogle prijaviti škole iz Splitsko-dalmatinske županije.

Od 29 projekata najboljim je u kategoriji „Ukupni pobjednici“ proglašen projekt Balature moga grada kojeg su realizirali učenici Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira pod vodstvom mentorice Nikoline Vukman i Lucije Šegrt-Dražić.

Drugo mjesto u spomenutoj kategoriji i 1. Nagrada stručnog žirija u kategoriji osnovnih škola pripali su OŠ Slatine za projekt Prizidnica srca moga.

Treće mjesto u kategoriji “Ukupni pobjednici” pripalo je Zdravstvenoj školi Split s projektom ‘Šumsko blago’. 

  • Moramo reći da smo oduševljene! Nismo očekivale biti Čuvari baštine 2021. godine, a rad na projektu dodatno nas je povezao i uistinu smo uživali u radu i međusobnoj suradnji. Projekt smo završili u svibnju organizacijom tematske izložbe u prostorima Muzeja grada Trogira na kojoj smo predstavili sve radove nastale na našim kreativnim radionicama, makete, fotografije, likovne uratke, plakate i stihove na čakavštini. Također, korištenjem digitalnih alata prikazali smo izložbu i u virtualnom okruženju. Ova konferencija je pun pogodak jer smo mogli vidjeti i što su radile naše kolege iz drugih škola kako bi sljedeće godine bili još bolji, poručili su iz Srednje škole Ivana Lucića Trogir.

Cilj projekta Čuvari baštine jest potaknuti darovitost kod učenika te razviti svijest o potrebi očuvanja prirodne i kulturne zavičajne baštine. Projekti učenika pridonose izgradnji osobnoga, kulturnoga i zavičajnog identiteta kroz stvaranje zanimljivih i korisnih sadržaja uz uključenje mladih nada umjetničkog i društvenog sektora u društveno korisne projekte.

– Drago mi je da smo se danas ovdje okupili kako bismo odali priznanje svim sudionicima ovog projekta, ali i nagradili one najbolje. Od samog početka programa Baštine zacrtali smo cilj, a to je potaknuti škole na provođenje odgojno-obrazovnog procesa na malo drugačiji način. Projektnom nastavom i istraživačkim pristupom, školski timovi otkrivali su „Skrivena blaga mista svoga“ i tako razvijali čitav set kompetencija nužnih za današnji, moderan svijet. Mnogi od njih snimali su videa, izrađivali animacije, virtualne šetnje, predstave, a kroz taj proces su učili o važnosti očuvanja i poštivanja baštine. Najbitnije je da su se dobro zabavili i nakon ove godine, mogu s ponosom kazati da smo uspjeli ispuniti cilj, a dokaz su svi ovi predivni projekti koje smo vidjeli na konferenciji, kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

– Moramo kao zajednica dati podršku i ulagati u mlade. Mnogi od danas viđenih projekata uključivali su suradnju učenika i njihovih roditelja i škole, a neki od njih mogu postati i novi turistički proizvodi na područjima pojedinih turističkih zajednica, izjavio je u obraćanju prisutnima Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

Teško je bilo donijeti odluko o pobjedničkom projektu jer u svakom se vidi izniman trud učenika i nastavnika koji su i vlastite emocije unijeli u provedbu, a što je vidljivo i po rezultatima.

Partneri u organizaciji učeničke konferencije bili su Splitsko-dalmatinska županija, Arheološki muzej u Splitu, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin, grad Solin i centar Lesnina koji je svojim doprinosom omogućio da pobjednički tim uredi dnevni boravak u svojoj školi.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Slobodna Dalmacija i SŠ Ivana Lucića

ZADNJE OBJAVE