20 C
Trogir
Nedjelja, 25 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRRendez-vous aux jardins ove godine i u Trogiru!

Rendez-vous aux jardins ove godine i u Trogiru!

Program „Garagnin-Fanfogna, park u gradu – gradu park!“ podržali su Muzej grada Trogira i OŠ Petar Berislavić

Svakog lipnja, počevši od 2003. godine, francusko Ministarstvo kulture organizira Rendez-vous aux jardins. Tijekom ove manifestacije u cijeloj se Francuskoj za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi te parkovi i perivoji.

Od 2018. – Europske godine kulturne baštine – manifestacija se proširila na vrtove i parkove diljem Europe. Od tada u njoj sudjeluje i Hrvatska, provodeći aktivnosti pod naslovom  Susret u vrtovima.

U koordinaciji Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s konzervatorskim odjelima u Trogiru i Varaždinu ove su godine priređeni prigodni edukativni i plesni programi.

Grad Trogir  sudjeluje programom “Garagnin – Fanfogna, park u gradu – gradu park!” koji se održava 4. i 5. lipnja.

4. lipnja

Učenici 5. c i 5. d razreda OŠ Petar Berislavić, polaznici dječje radionice, imali su prigodu u petak s nastavnicama Ivanom Bilić i Anom Zelalija prošetati parkom Garagnin – Fanfogna  uz  stručno vodstvo mag. ing. prosp. arch. Vesne Hrge Martić, koautorice krajobrazne studije parka. Potom su u dvorištu Muzeja grada Trogira umjetničkom instalacijom prezentirali svoje radove – vizualne prikaze biljne raznolikosti izvornog projekta parka.

5. lipnja

U dvorištu Muzeja grada Trogira dr. sc. Ana Šverko iz Instituta za povijest umjetnosti, kao inicijator projekta obnove parka Garagnin – Fanfogna, u 10:00 sati održat će predavanje o njegovoj povijesti i planiranoj budućnosti.

“Program „Garagnin-Fanfogna, park u gradu – gradu park!“, koji su podržali Muzej grada Trogira i OŠ Petra Berislavića, uključuje aktivnosti kojima će se predstaviti prirodna i kulturna baština lokaliteta. Njihov je cilj građane podsjetiti na kulturno-povijesne vrijednosti ovoga gotovo zaboravljenog zelenog srca Trogira. Predstavljanjem projekta obnove parka prikazat će se vizija njegove budućnosti, načini i mogućnosti korištenja ovog prostora u skladu s potrebama 21. stoljeća”, rekla je Jasna Popović, pročelnica Konzervatorskog odjela MKiM u Trogiru.

Izvor: Muzej grada Trogira

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE