31 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAUčenici pokazali zavidno poznavanje trogirske cakavice: „Cuj, jeman ti ništo rec!“

Učenici pokazali zavidno poznavanje trogirske cakavice: „Cuj, jeman ti ništo rec!“

Da vole i njeguju trogirsku cakavicu pokazali su učenici Osnovne škole Petar Berislavić u edukativno-zabavnom programu „Cuj, jeman ti ništo rec!“ kojeg su priredili u srijedu, u Galeriji cate Dujšin Ribar.

Podršku su im uz njihove najmilije dali zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović i ravnateljica Edita Brtainčević koja je posebno istaknula važnost njegovanja starog trogirskog govora.

-Svi smo svjedoci prekrasne večeri i hvala svima  koji su je došli uveličati. Želim zahvaliti profesoricama i učiteljicama koje su nesebično radile s djecom.Uistinu predivno i prekrasno, kazala je ravnateljica Bratinčević.

– Uvijek ću se zalagati da trogirsku cakavicu ne ostavimo na cjedilu. Djeca je izuzetno dobro prihvaćaju i njihov pristup ovom jeziku očito je zahvaljujući njihovim mentorima i ravnateljici doprinio tome da su oni trogirsku cakavicu prihvatili kao nešto što je u Trogiru kroz povijest bilo važno i što treba čuvati, rekao je Slade-Šilović.

Ova je večer približila ljude, vratila nas u prošlost pruživši dojam o tome kako je život u Trogiru izgledao nekada, kazala je inicijatorica projekta profesorica Ana Zelalija i dodala kako su pripreme za program „Cuj, jeman ti ništo rec!“ započele početkom polugodišta i iz tjedan u tjedan došlo je do realizacije. Ovaj je projekt poklon od srca našem voljenom gradu, kazala je Zelalija.

Nastupili su: učenička klapa pod vodstvom profesorice Ivane Milin Pućo, školski trio pod vodstvom profesorice Anite Stanković, učenice Nina Botica, Karla Maleš, Klaudija Paljuca i Antea Šimić; učenice Romana Prižmić, Andrea Kokić, Iva Antonia Marković, Lorena Mlačić, Sara Katić, pod vodstvom profesorice Sunčice Maletić Dukan, učenici 5. c razreda pod vodstvom profesorice Ane Zelalije koji su predstavili jezičnu igru na cakavici i život težaka u prošlim vremenima, učenici 1. i 2. b. razreda pod vodstvom učiteljica Mirele Medić i Mihaele Russo koji su izveli  igrokaze “Ima jedan grad, po cile dane sam” i “Šušur u dvoru”, a nazočni su imali priliku vidjeti i projekciju fotografija Trogira učenika Dalibora Buzuka, dok je  učenik Mateo Vrebac donio završnu riječ. 

Učenicima i nastavnicima prigodnim se stihovima obratila i učiteljica u mirovini Vanja Aranza koja je mnoge generacije upoznala sa trogirskom cakavicom. 

Foto:IRM

{gallery}skola9{/gallery}

ZADNJE OBJAVE