20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRRekordna predsezona: Trogir posjetilo 50 posto više turista nego lani

Rekordna predsezona: Trogir posjetilo 50 posto više turista nego lani

Od početka godine do kraja travnja Trogir je posjetilo 7506 turista, koji su ostvarili 15 658 noćenja što je odličan rezultat, ali i nagovještaj još jedne uspješne turističke sezone. U usporedbi s prošlogodišnjim predsezonskim razdobljem, prvi kvartal ove godine zaključen je s gotovo 50-postotnim rastom,  a među gostima koji su izabrali Trogir kao svoje odredište, prednjače Nijemci, Francuzi, Korejanci i Hrvati koji su se, što se tiče ostvarenih noćenja, svrstali na drugo mjesto, iza gostiju iz Koreje odnosno azijskih zemalja.  

-Odlične rezultate ostavarili smo i u noćenjima kojih je, u odnosu na lani, bilo 32 posto više. Kao i ranijih godina, prednjače Nijemci koji ostaju tri dana, te Francuzi i domaći gosti, dok su turisti iz azijskih zemalja, koji uglavnom posjećuju Trogir u sklopu izletničkih tura, ostvarili čak 2000 noćenja. Rezultati su odlični i daju za pravo očekivanjima o još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni, kazala je za naš portal Negosava Špika iz Turističke zajednice Grada Trogira.

U zadnje dvije godine u Trogiru su otvorena tri vrhunska hotela, povećani su i smještajni kapaciteti, a ukupan broj iznajmljivača odnosno aktivnih  poreznih obveznika iz te branše porastao je na 1200.  Nedostatan broj smještanih kapaciteta, prije svega hotelskih, glavna je boljka hrvatskog turizma, pa tako i trogirskog što se pokušava nadomjestiti podizanjem kvalitete privatnog smještaja, posebno popularanog među turistima.

Činjenica je da se malo se turističkih destinacija može pohvaliti time da im gosti spavaju u srcu tisućljećima staroga grada, da iz sobe, u kojoj su smješteni, jednim pogledom mogu obuhvatiti more i Trogiru obližnje otoke, zvonik sv. Ivana, krovove starih kuća, kao i druge podsjetnike na njegovu burnu povijest.

Drugim riječima, opet ćemo igrati na prokušanu kartu koja uključuje spoj zabavnog i kulturnog turizma, pri čemu je glavni adut ono što smo od Boga i predaka naslijedili, a to je bezvremenska spomenička baština kao brend našega grada koji ove godine slavi 20. obljetnicu uvrštavanja pod Unescovu zaštitu.

-U travnju smo imali i dvije velike biciklističke utrke, održao se i Festival cvijeća, a u subotu starta  jedriličarska regata. U svibnju će se održati i srednjovjekovni sajam te manifestacija „Vridne ruke obale, Zagore i škoja“ na kojoj će se predstaviti umjetnički zanati, tradicijski obrti i autohtona jela i pića, dok će se u programskom dijelu promovirati narodni običaji, tradicijski plesovi i glazba, kaže Špika.

Trogirski turizam imao je, dakle, izvrsnu predsezonsku žetvu, što je potvrdio i sustav e-visitor, a dobar buking nagovještaj je još jedne uspješne sezone unatoč u svijetu već opjevanim prometnim gužvama koje u ljetnim mjesecima paraliziraju grad i Čiovo.

ZADNJE OBJAVE