21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRU Trogiru održana konferencija “Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu“

U Trogiru održana konferencija “Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu“

U predivnom ambijentu Brown Beach House hotela jednog od najljepših hotela na Jadranu, 11. travnja 2022. održana je konferencija na temu kulturnog turizma “Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizm. Organizatori konferencije su Turistička zajednica grada Trogira i Croatia Hot Spots magazin u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Splitsko – dalmatinske županije.

Na konferenciji su vodeći ljudi u turizmu županije, marketinški i komunikacijski stručnjaci, predstavnici kulturno – kreativnih industrija govoriti o postojećim kulturno – turističkim proizvodima i potencijalu razvoja kulturnog turizma, koji u grad Trogir i Splitsko – dalmatinsku županiju privlači znatan broj turista.

  • U Splitsko – dalmatinskoj županiji nalaze se četiri od osam UNESCOva lokaliteta. Prva smo dalmatinska županija koja je napravila Strategiju razvoja kulturnog turizma, u okviru koje provodimo niz promotivnih kampanja i aktivnosti, od stvaranja novih proizvoda poput Sakralne baštine otoka Brača, Rimskih cesta, Utvrda Splitsko – dalmatinske županije… Kultura je veliki magnet za turiste iz cijelog svijeta, posebno je bitna za dolaske u predsezoni i posezoni – kazao nam je direktor Turističke zajednice Joško Stella.

Jedan od najatraktivniji djelova radionice svakako bile su priče kostimiranih turističkih interpretatora te njihovo kratko predstavljanje pojedine interpretacijske šetnje.

  • Dalmacija storytelling destinacija je projekt Upravnog odjela za turizam i pomorstvo te za cilj ima podizanje kvalitete kulturne turističke ponude Splitsko-dalmatinske županije korištenjem storytelling metode pri prezentaciji i interpretaciji  baštine. Projekt turistima omogućava doživljaje putem nezaboravnih, autentičnih, hrvatskih i emotivnih priča kroz jedinstvenu županijsku storytelling platformu u sklopu koje se prezentiraju kao novo kreirane kreativne interpretacijske šetnje na području cijele županije od strane polaznika ove edukacije – kazuje Renata Tešija autorica i voditeljica projekta.

Projekt Storytelling za cilj ima isticanje u bogatoj ponudi te produljenje sezone na 365 dana. Doživljaj i održivost, dodana su vrijednost svake destinacije.

  • Ponosni smo što je Trogir domaćin ove današnje konferencije. Trogir zaslužuje ovakvu vrstu manifestacija, koja promovira dodatne vrijednosti kulturne baštine. Mi smo danas predstavili našu strategiju brendiranja Trogir – Marked by Masters. Riječ je o najsveobuhvatnijem rebrandingu grada koja poziva na otkrivanje tragova majstora u svakom kutku ovog prekrasnog grada. Naš zadatak bio je staviti bogatu prošlost i nasljeđe Trogira  u suvremeni kontekst i kreirati snažnu priču koja će privući turiste koji troše više i ostaju duže, ali iznad svega pobuditi ponos stanovnika i vratiti život u staru jezgru tijekom cijele godine – ističe direktor Turističke zajednice grada Trogira Marin Piveta.
  • “Potencijal kulturnog turizma jedan je od ključnih faktora u strategiji razvoja turizma Hrvatske, kao takav, još uvijek nedovoljno iskorišten. Dva milijuna gostiju svake godine posjeti Hrvatsko upravo zbog bogatstva kulturnih ljepota. Za stvaranje ponude i doživljaja destinacije potrebno je prihvaćanje lokalne zajednice i njihovih želja za razvitkom kulturnog turizma. Trebamo iskoristiti snagu kulturne raznolikosti za poduzetničke aktivnosti i dobrobit zajednice” – naglasio je Robert Baćac predsjednik Udruge Tur Kultur.
  • Današnja konferencija pokazala je potencijal kulturno turističke ponude u Splitsko – dalmatinskoj županiji. U svijetu se čak 40 posto putovanja odnosi na kulturni turizam, a 75% putnika inspiraciju za putovanja pronalazi na društvenim platformama.  Potrebno je aktivno raditi na promociji proizvoda i usluga kreativne i kulturne industrije, vidljivosti projekta putem digitalnih platformi i jačanju poduzetništva u kulturi – kazala nam je organizatorica i urednica Croatia Hot Spots magazina Maja Zlokić.

Digitalni marketinški ekspert i komunikolog Domagoj Bebić održao je predavanje na temu ‘Popularne kulture i lifestyle sadržaji u službi promocije destinacije’.

  • Potrebno je prilagoditi marketinšku strategiju i promotivne kampanje navikama informiranja turista i putovanjima u 2022, te ispričati priču na jedan novi način, zanimljiv mladim generacijama. Bitno je ljude educirati i uputiti koliko je bitno prilagoditi se situaciji jer imamo nekoliko specifičnih sezona. Mislim da smo se ukupno kao sektor jako dobro organizirali i spremni smo za taj komunikacijski boj. Cilj ovakvih edukacija jest osnažiti dodatno ključne aktere u turizmu, da što bolje predstavimo naš proizvod, pogotovo u onim ključnim trenucima kada se korisnik odlučuje za dolazak u destinaciju – kazuje profesor Domagoj Bebić.

Na samom završetku radionice među primjerima dobre prakse i poduzetništva u kulturnom turizmu u destinaciji, predstavljeni su kulturno kreativni projekt Međunarodni festival klasične glazbe – Opera Selecta te agencija za destinacijski menadžment i tailor made putovanja – Kairos travel i Heritage hotel Pašike.

Tekst & Video: TZ Trogir

ZADNJE OBJAVE