21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRSredišnji raspon starog čiovskog mosta vraćen u Trogir, slijede završni radovi

Središnji raspon starog čiovskog mosta vraćen u Trogir, slijede završni radovi

Po sanaciji ćemo dati nadležnost nad mostom Županijskoj upravi za ceste i, nadam se, imati objekt dugo u funkciji uz redovno održavanje, istaknuo je Josip Škorić

Središnji čelični raspon starog čiovskog mosta, nakon šest mjeseci obnove u korčulanskom brodogradilištu Radež, vraćen je u Trogir i ponovno montiran u upornjake mosta. Na središnjem rasponu izvršena je potpuna sanacija – zamijenjeno je oko 30 tona čelika, postavljene su potpuno nove instalacije, izvršeno je pjeskarenje te je stavljena nova antikorozivna zaštita. Investitor u obnovu starog čiovskog mosta su Hrvatske ceste, a vrijednost projekta je nešto više od 20 milijuna kuna. Ovo je prva potpuna sanacija mosta nakon 60 godina otkako je izgrađen, a u nju se krenulo nakon što su otvaranjem novog čiovskog mosta ostvareni preduvjeti za to.

„Moram reći da smo prezadovoljni da u ovim izazovnim vremenima radovi teku sukladno dinamičkom planu i da, nakon što je u listopadu prošle godine čelična konstrukcija odvezena na sanaciju na Korčulu, današnjom montažom počinje završna, treća faza rekonstrukcije starog čiovskog mosta. Iznos investicije je velik, ali je takav i projekt. Radi se o jako važnom mostu za grad Trogir, značajne upotrebne, ali i svake druge vrijednosti. Po sanaciji ćemo dati nadležnost nad njime Županijskoj upravi za ceste i, nadam se, imati objekt dugo u funkciji uz redovno održavanje. Posao još nije gotov, a nakon završnih radova, očekujemo most u funkciji do kraja lipnja“, rekao je Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta.

Slijedi postavljanje novih armiranobetonskih ploča i nove zaštitne ograde, sanacija kamenih elemenata mosta, postavljanje rasvjete te završno, izrada novog asfaltnog sloja i ugradnja prometne opreme.

„Radovi idu prema planu i ne možemo biti nego zadovoljni. Uvijek ima neizvjesnosti kada se ide u ovako zahtjevne radove, ali zaista mogu čestitati investitoru i izvođaču na dosadašnjem dijelu posla i dinamici koju pokušava pratiti. Uskoro ćemo imati novi most, kako funkcionalno i sigurnosno jer će biti po najvećim europskim standardima, a i estetski će uljepšati sliku grada“, rekao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Privremena brodska linija ostaje u funkciji do otvaranja mosta za pješački promet, a novost je ta da će od uskrsnog vikenda linija svih sedam dana u tjednu voziti do ponoći.

Foto: Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE