22 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRU TROGIRU OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

U TROGIRU OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Povodom Dana antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja gradonačelnik Trogira Ante Bilić je sa suradnicima, članovima Udruge antifašističkih boraca i antifašista Trogir te predstavnicima političkih stranaka položio vijence i zapalio svijeće na spomen kosturnici na Gradskom groblju, na spomen ploči kod sjevernih gradskih vrata i u Kuli Kamerlengo. Don Dražen Balić izmolio je odrješenje za sve poginule tijekom tragičnih ratnih zbivanja.

U ime trogirske Udruge antifašističkih boraca i antifašista prisutnima se obratio predsjednik udruge Drago Mindoljević.

  • Hrvatska od 2002. obilježava 22. lipnja kao blagdan – Dan antifašističke borbe. Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Okupili smo se da odamo počast svim žrtvama fašističkog terora s ovog područja kojih je bilo 1262. Svi oni su zaslužni da danas imamo slobodnu neovisnu Hrvatsku, kazuje Mindoljević.
  • Svim Trogirkama i Trogiranima čestitam današnji dan kojim se obilježavaju događanja kada je hrvatski narod krenuo u borbu protiv okupatora i oslobođenje države. Sjećamo se tih vrijednosti i svega za što se i danas treba boriti, a to su sloboda, demokracija i ljudska prava. Red je da ih se na ovaj način prisjetimo, kazao je gradonačelnik Ante Bilić.

FOTO: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE