12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRU trogirskom muzeju otvorena izložba „Trogir iz zagrebačke i trogirske zbirke Ive...

U trogirskom muzeju otvorena izložba „Trogir iz zagrebačke i trogirske zbirke Ive Delallea “

Izložba “TROGIR iz zagrebačke i trogirske zbirke IVE DELALLEA” otvorena je 11. srpnja u dvorištu Muzeja grada Trogira

Postavljena je u Galeriji Cate Dujšin Ribar, a posjetitelji imaju priliku vidjeti 42 umjetnine 24 autora, nastale u razdoblju od 1916. do 2021. godine.

Emma Bormann, Wilhelm Sauer, Sebastiano Luiron, Vladimir Kirin, Emanuel Vidović, Cata Dujšin Ribar, Milan Tolić, Petar Bibić, Edo Murtić, Tadeusz Nartowsky, Miroslav Fritz pl. Puović, Josip Crnobori, fra Blaž Farčnik, Jakov Budeša, Boris Dogan, Frane Delalle, Vasilije Josip Jordan, Nikola Reiser, Hrvoje Šercar, Josip – Bepo Delalle, Radovan Delalle, Darko Delalle, Rudolf Vučemilović, Matko Mijić autori su čije su slike izložene u okviru ove raznolike izložbe.

“Pojedine hrvatske likovnjake čije su slike dio ove izložbe Ivo Delalle osobno je poznavao, a možda i utjecao da Trogir ovjekovječe na svojim platnima. Malo je koji umjetnik napustio naš Trogir bez barem jedne naslikane njegove vedute.”, napisala je u uvodnom slovu popratne publikacije dr. sc. Fani Celio Cega, uz koju su na otvaranju izložbe sudjelovali kustosica i autorica predgovora Aleksandra Bilić Petričević, akademik Radoslav Tomić, kustos iste izložbe koja je otvorena u Zagrebu 1997. godine, prof. Ivo Delalle te gradonačelnik Grada Trogira Ante Bilić, pod čijim se pokroviteljstvom odvija izložba.

„Roditi se i odrastati u Trogiru velika su sreća i privilegij koje je imao i Ivo Delalle. Od najranije dobi bio je okružen ljepotom, otkrivao je svijet igrajući se po stoljetnom kamenu, gledao je kulu Kamerlengo koja mu je razbuktavala dječju maštu do neslućenih granica. Sve to utkano je u Delalleovu osobnost koju je dodatno obogatilo odrastanje uz likovno talentiranog oca Bepa i strica don Ivana, uglednog svećenika, povjesničara umjetnosti, likovnog kritičara, a prije svega zaljubljenika u Trogir. Nezaobilazna treća osoba koja je snažno utjecala na Ivu Delallea je karizmatična slikarica i poetesa Cata Dujšin Ribar s kojom je dijelio ljubav i sjećanja na rodni im Trogir. Pored svih tih okolnosti nije ni moglo biti drugačije već da Ivo Delalle postane i ostane opčinjen ljepotom Trogira, čije je slike godinama marno sakupljao stvarajući raznovrsnu kolekciju istovjetnog motiva. Bilo da boravi u svom zagrebačkom ili trogirskom domu, okružen je slikama koje su stvarali njemu dragi prijatelji ili članovi obitelji. Temelj zbirke čine djela iz obiteljskog nasljeđa – od najstarije grafike iz 19. stoljeća koja prikazuje zaštitnika grada, sv. Ivana Trogirskog do recentnog djela umjetnika snažne likovne osobnosti, Matka Mijića, simboličnog naziva Povratak gradu neprolazne ljepote i prolazne mladosti. Između tih dviju vremenskih i likovnih krajnosti smjestila su se djela poznatih i priznatih te onih manje znanih umjetnika, obuhvaćajući cijelo 20. stoljeće, počevši od stranih slikara koji su tijekom 1920-ih godina pohodili Dalmaciju“, kazala je kustosica Aleksandra Bilić Petričević podsjetivši kako predstavljena zbirka Ive Delallea koju je s ljubavlju skupljao gotovo cijeli svoj život, okuplja umjetnike iz različitih vremenskih razdoblja i različitih likovnih stilova koji likovnim jezikom donose trogirske motive na zanimljiv, raznolik i likovno kvalitetan način. Ova zbirka samim time predstavlja i nezaobilazni dio hrvatske likovne baštine, zaključila je Bilić Petričević.

„Brojni su umjetnici posjetili naš grad, u njemu stvarali i njime se inspirirali. Neki su imali i imaju sreću živjeti i stvarati u njemu svakodnevno se inspirirajući njegovim ljepotama. Našeg je sugrađanina rodni grad inspirirao na stvaranje ove bogate i raznolike zbirke koju danas imam čast otvoriti. Trogir iz zagrebačke i trogirske zbirke Ive Delallea obilježili su brojni majstori, uvukli nas u začarani labirint ljepote trogirskih motiva. Svojim umijećem oni su ga nadahnuli na stvaranje ove zbirke koju je nesebično želio podijeliti u svom rodnom gradu, našem i vašem Trogiru“, kazao je gradonačelnik Ante Bilić otvorivši izložbu.

“Odlaskom supruzi u Zagreb, pored skromne garderobe, ponio sam sa sobom par slika ostalih od strica, među njima dva Vidovića, kao posebne dragocjenosti. Na tome sam kroz život gradio svoju zbirku slika. Prijateljevao sam s mnogim slikarima, posebno s Murtićem, Doganom, Reiserom, Jordanom, Lackovićem Croatom i likovnim kritičarom Josipom Depolom. Od kipara impresionirali su me dragi Branko Ružić, stvaralac snažnog naboja i rustikalne snage te kiparica Marija Ujević, nježna lirska duša neobuzdanog talenta i visoke skulpturalnosti. Osobit doživljaj bila su nedjeljna okupljanja u ateljeu Ede Murtića ili njegovi boravci u mom domu u Trogiru, a posebno dvije izložbe u Galeriji “Svi sveti” Anke i Ive Kuzmanića. Edo je izlagao djela iz 1980-ih godina, kada je krstario Jadranom i na svoj se način vratio figuraciji, otkrivanju skrivenih ljepota Dalmacije. I na kraju – Cata! Njena prisutnost u mom životu je posebna, ona je bila svakodnevnica u mojoj obitelji i zaljubljenica u rodni grad “…u kojem se noću luta i nenađeno traži…” (Cata Dujšin Ribar). U tom okruženju rasla je moja zbirka slika, posebno onih s motivima Trogira. Prvi put sam je izložio u Zagrebu u Klovićevim dvorima 1997. godine. Sretan sam što, tijekom godina proširenu zbirku, sada opet mogu izložiti trogirskoj javnosti u Galeriji Cate Dujšin Ribar. Izložbu posvećujem ljepoti rodnog Trogira, slikaricama i slikarima koji su je s užitkom slikali te svima onima koji su je voljeli i čuvali, posebno barbi Ivanu, prvom doktoru kršćanske arheologije u Hrvata, kulturnom i javnom radniku, piscu i likovnom kritičaru i svom ocu Josipu – Bepu, zbog neimaštine nesuđenom akademskom slikaru, koji su me naučili otkrivati ljepotu, ponekad tmurnim obzorjima usprkos…”, piše u deplijanu izložbe Ivo Delalle.

Izložba, čije su otvaranje uveličali Trogirski Glazbenici i članovi KUD-a Kvadrilja, ostaje otvorena do 31. srpnja, ulaz je slobodan, a možete je razgledati svaki dan od 10:00 do 13:00 te od 18:00 do 21:00 sat.

Foto: Maja Maljković Zelalija (MGT)

Izvor: Muzej grada Trogira

ZADNJE OBJAVE