20 C
Trogir
Nedjelja, 25 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRU ŠPICU TURISTIČKE SEZONE TROGIR UŠAO S OKO 1000 GOSTIJU VIŠE NEGO...

U ŠPICU TURISTIČKE SEZONE TROGIR UŠAO S OKO 1000 GOSTIJU VIŠE NEGO LANI

Prema podacima Turističke zajednice grada Trogira u prvih sedam i pol mjeseci ove godine evidentirano je 24 000 gostiju i 111 000 noćenja. Lani je u tom period bilo oko 15 000 gostiju i 74 000 noćenja. Trenutačno na trogirskoj rivijeri ljetuje nešto više od 4 tisuće turista, dok ih je u ovom periodu prošle godine bilo 3 500, a rekordne 2019. malo manje od 7 tisuća.

  • Što se pak tiče broja gostiju, poprilično smo prešli 2020., a statistike govore da smo trenutačno na malo više od 50 posto rekordne 2019. godine, s čim smo vrlo zadovoljni, kaže Matea Harašić iz TZ Trogir.

Doznajemo kako među gostima prednjače Poljaci, Nijemci i Mađari. Brojke u nautičkom turizmu pokazuju da je od početka godine do kraja srpnja dostignuta brojka iz 2019., a među gostima prednjače Austrijanci i Nijemci, te ostale nacije Zapadne Europe.

Harašić je podsjetila i na manifestacije ovogodišnjeg ”Kulturnog ljeta” koje organizira Turistička zajednica.

  • Uvertira u “Trogirsko ljeto” bili su glazbeno-scenski spektakl “Rock the Opera” i koncert Pshimodopopa & Leta3. Službeni početak obilježen je koncertom Massima u prekrasnom ambijentu kule Kamerlengo, a nastavio se koncertima Vlatka Stefanovskog i vokalnog sastava Cambi. Slijede koncerti Crvene jabuke, Mostar Sevdah reuniona i više koncerata “Trogirskih glazbenika” na različitim lokacijama. Sve ove manifestacije održat će se uz strogo poštivanje epidemioloških mjera. Ovo će biti jedno festivalski bogato ljeto, kakvog se ne bi posramili ni puno veći gradovi. Moram istaknuti i tradicionalni ”Festival Opera Selecta”,čiji su organizatori ove godine, osim koncerata renomiranih izvođača klasične glazbe, priredili i modnu reviju Matije Vuice, dodaje Harašić.

Najavila je kako će se zadnjeg vikenda u srpnju održati Festival elektroničke glazbe ”Moondance”, a potom, već prepoznatljivi, ”KulaKula Festival” gdje će publiku tri večeri zaredom zabavljati TBF, Kuzma i ShakaZulu, Urban & 4, Vinko Ćemeraš te Vesna Pisarović.

  • Pored glazbenih manifestacija, moram spomenuti i brojne predstave: Predsjednici&ca, Kakva ti je žena takav ti je život, Đurologija, te projekcije filmskih hitova ”Kino Mediteran”, ali i izložbe fotografija i umjetnina naših sugrađana Antonia Miše i Vilima Halbartha, kao i predstavljanja knjiga Ive Babića, Branka Kirigina i Lujane Paraman, te Ane Čagalj, koja su se odvijala početkom srpnja u Kneževom dvoru. Do kraja mjeseca otvorene su izložbe radova Marije Puović u Atriju Muzeja grada Trogira, kao i izložba ”Trogir iz zagrebačke i trogirske zbirke Iva Delallea” u Galeriji Cate Dujšin Ribar, zaključila je Harašić.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE