24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITZ OPĆINE MARINA: vjerujemo da će sezona biti bolja od lanjske!

TZ OPĆINE MARINA: vjerujemo da će sezona biti bolja od lanjske!

U ovogodišnju turističku sezonu ulazimo pod nepovoljnijim okolnostima nego lani. Što od nje očekuju u Turističkoj zajednici općine Marina koja je već duži period poznata srednjodalmatinska turistička destinacija razgovarali smo s Dajanom Matijaš.

Kakva je bila prošlogodišnja turistička „žetva“?

  • U prošloj godini na području općine Marina evidentirano je 25 741 dolazak turista, što je u usporedbi s istim razdobljem u prethodnoj godini smanjenje od 39,77 posto. Što se tiče broja noćenja vidljiv je pad od 34,91 posto u odnosu na 2019. Nadalje, evidentirano je 25.756 turista što je pad od 39,74 posto u odnosu na 2019. Domaćih turista boravilo je 13,31 posto manje nego u 2019., dok je stranih turista bilo 41,23 posto manje. Prosječno trajanje boravka u 2020. iznosilo je 8,89 dana. Najveći broj gostiju bio je  iz Poljske s udjelom od 31,86 posto, a ne zaostaju ni turisti iz Njemačke s udjelom od 17,84 posto. Slijede ih Česi s 13,31 posto.

Kakvi su rezultati od početka ove godine?

  • U razdoblju od 1. ožujka do 14. travnja boravilo je 57 turista što je u usporedbi s istim razdobljem u prethodnoj godini pad od 70 posto što pripisujemo prošlogodišnjoj situaciji s pandemijom i zabrani napuštanja mjesta boravka.

Dok iščekujete dolazak većeg broja gostiju, čime se bavite?

  • Nastavljamo u skladu sa svojim programom rada postavljanje turističke signalizacije diljem općine na lokalitetima od važnosti za našu destinaciju. Područje općine Marina iznimno je bogato kulturnom i povijesnom baštinom i kao takvo potrebno ga je očuvati. U suradnji s Muzejom grada Trogira i kustosicom Lujanom Paravan pokrenut je projekt kojem je cilj prezentacija bogate kulturne i povijesne baštine. Nakon provedenih arheoloških istraživanja na pet lokacija postavit će se dvojezične interpretacijske ploče. Novim pločama zamijenit će se stare na lokacijama brdo Drid, špilja Sv. Filipa i Jakova (Grota), Bliznice u Gustirni te Bliznica u Blizni Gornjoj. Dok će se ploča prvi put postaviti na tkz. Rimskim bunarima u Marini. S ciljem pobližeg opisivanja turističkih lokaliteta, očuvanja kulturne baštine, te promocije i podizanja opće obrazovne i kulturne razine domaćih i stranih posjetitelja Turistička zajednica namjerava obilježiti i povijesne znamenitosti interpretacijskim pločama sa QR kodovima. Nakon realizacije prve faze naknadno će se u sljedećim fazama provoditi ponovna označavanja preostalih znamenitosti te prirodnih i kulturnih lokaliteta sve dok se na označe svi na području cijele općine. U pripremi su i biciklističke staze  te provedba aktivnosti razvoja biciklističke infrastrukture na području rivijere Split – Zapad. Također, pri završetku radova na obali u Vinišću postavit će se city light pano s informacijama za turiste te city light pano u Sevidu. Očekujemo i završetak radova na obali u Marini i potpuno novu vizuru samog mjesta.

Što planirate s manifestacijama u sklopu Marinskog kulturnog ljeta?

  • U prošloj sezoni sve manifestacije predviđene za Marinsko kulturno ljeto su bile su otkazane. Za ovu sezonu organizaciju ćemo ostvariti ovisno o epidemiološkoj situaciji i trenutačnim epidemiološkim mjerama.

Kakva su Vaša očekivanja?

  • Iako je situacija neizvjesna te ne možemo imati realne procjene, nadamo se i vjerujemo da će ova sezona ipak biti bolja od prošle te da  će naši iznajmljivači biti zadovoljni i da će sve planirano biti i realizirano, a svi turisti koji će boraviti u našoj općini ostati zdravi i uživati u odmoru.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE