24.1 C
Trogir
Utorak, 17 svibnja, 2022
NaslovnicaVIJESTIMeteorološka postaja u Mavarčici dobila kameru

Meteorološka postaja u Mavarčici dobila kameru

Meteorološka postaja u vlasništvu udruge Crometeo postavljena je prije nekoliko godina na privatnoj kući Željka Agnića u Mavarčici na području Općine Okrug. Omogućava praćenje podataka u realnom vremenu. Mjeri temperaturu zraka, relativnu vlažnost, osjet temperature, tlak zraka, brzinu i smjer vjetra te oborine. Postala je sada još zanimljivija jer je dobila kameru koja služi u meteorološke panoramske svrhe. Dakle, osim pogleda na uvalu služi i za praćenje meteoroloških prilika u slučaju munja, pijavica, oblaka itd.

  • Postaju sam odlučio montirati 2018. godine kada je pao veliki snijeg u Dalmaciji. Upravo tada je izmjerena i najniža temperatura na njoj od -5.2 °C, kazao nam je zaljubljenik u vremenske (ne)prilike Željko Agnić.
  • Uglavnom je koriste entuzijasti u meteorologiji za praćenje trenutnih vremenskih prilika, no vrijeme putem nje prate i „obični ljudi“ za što sam dobio i nekoliko pohvala od prijatelja i susjeda. Korisna je i vatrogascima DVD-a Okruk. Inače, na ovom području postoji još jedna meteorološka postaja u Kavi Okruga Donjeg, kao i kamera u vlasništvu TZ Okrug koja snima panoramu Lučice Toć i tamošnje plaže, dodaje Agnić.

Poslušajte što Željko Agnić izjavio za Gradski radio Trogir

Podatke, statistiku i grafički prikaz možete pratiti u realnom vremenu na mreži: https://pljusak.com/okruk

AR

Foto: Željko Agnić

ZADNJE OBJAVE