25 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJATuristima prvi susret s Kaštelima smrad fekalija

Turistima prvi susret s Kaštelima smrad fekalija

Da je u sklopu Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Divulje izgrađena i stanica za prihvat sadržaja sabirnih jama sa područja Kaštela i Trogira, mjesto gdje će se prikupljeni fekalni otpad prazniti iz cisterni, mnogi su zaboravili. No, na to ih je nedavno podsjetio smrad koji se, prema informacijama dobivenim od stanovnika tog područja, širio na području Divulja, piše kaštela.org.

Građani, koji tvrde da su osjetili intenzivan smrad posumnjali su kako je upravo riječ o pražnjenju cisterni  koje prevoze fekalni otpad iz  septičkih jama, a da nisu daleko od istine, potvrđuje i odgovor koji smo na postavljena pitanja o ovoj temi  dobili iz Vodovoda i kanalizacije, odakle su potvrdili da su nedavno provedena ispitivanja linija za prihvat, no odbacili su navode o postojećem smradu.

– U sklopu CUPOV-a Divulje izgrađena je stanica za prihvat sadržaja sabirnih jama sa područja Kaštela i Trogira u skladu s građevinskom dozvolom i uvjetima iz studije utjecaja na okoliš. Za CUPOV Divulje ishođene su uporabna i vodopravna dozvola. Objekt je preuzet 2014. godine, a stanica za prihvat sabirnih i septičkih jama do sada nije bila u funkciji.

U Divuljama će se svaki dan prazniti desetak cisterni

Nova Uprava Društva u skladu s projektnom dokumentacijom i zahtjevima jedinica lokalne uprave i koncesionara koji obavljaju djelatnost crpljenja i prijevoza otpadnih voda iz sabirnih i septičkih jama, planira prihvat  do 150 m3//dan, što je u prosjeku desetak cisterni dnevno i to radnim danom u periodu od 7 do 14 sati.

Na taj način rasteretio bi se prihvat cisterni na CUPOV-Stupe, a i troškovi prijevoza kao i u konačnici troškovi naših građana s tog područja za predmetnu uslugu bi trebali biti manji.

Nedavno je ispitana jedna linija za prihvat sadržaja sabirnih i septičkih  jama, u realnim uvjetima. Prihvat cisterne sa sadržajem septika i samo pražnjenje trajalo je oko 20 minuta.

U proteklom periodu postupak je ponovljen još dvaput kako bi se istestirale sve tehničke komponente uređaja. Važno je za napomenuti da za vrijeme trajanja procesa nije zapaženo nikakvo pojačanje neugodnih mirisa na području Uređaja.

U skladu s rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja VIK ima obvezu provoditi mjerenja kakvoće zraka – neugodnih mirisa, mjerenjem  koncentracije plina sumporovodika na granici lokacije CUPOV-a Divulje. Mjerenja kvalitete zraka obavlja akreditirani laboratorij NZJZSDŽ, u skladu sa zahtjevima nacionalne legislative.

U zaključku godišnjeg izvještaja o ispitivanju kvalitete zraka na lokaciji CUPOV Divulje za 2018. godinu izrađenog od strane NZJZSDŽ stoji da se na temelju dobivenih rezultata zrak na području mjerne postaje Divulje može ocijeniti kategorijom I kvalitete.

Mjerenje kvalitete zraka se kontinuirano nastavlja i u 2019. godini – iscrpan je odgovor koji su nam poslali iz VIK-a.

U Gradu Kaštelima ništa ne znaju

Kako u dijelu njihovog odgovora stoji kako se prihvat cisterni planira na zahtjev koncesionara te lokalne uprave, razloge za navedeno pokušali smo doznati u Gradu Kaštela, no nadležni su ostali iznenađeni našim pitanjem, kao i informacijom da se prihvat cisterni planira jer nisu bili upoznati s ispitivanjem linije, a ni planovima o skoroj realizaciji pražnjenja cisterni.

– Stanica za prihvat sadržaja sabirnih jama u sklopu CUPOV Divulje nije u nadležnosti Grada Kaštela, tako da od strane ove jedinice lokalne samouprave nisu upućeni zahtjevi vezani za navedeno – kazali su u gradskom odjelu za komunalu.

Iako iz VIKa tvrde da nikakvog smrada nije bilo, građani tvrde drugačije, a zašto im ne povjerovati, ako se uzme u obzir da nisu vidjeli ispitivanje pražnjenja, ali su zbog prisutnog smrada zaključili o čemu se radi.

I što zaključiti? Kao razlozi navode se rasterećivanja prihvata na Stupama, prostoru gdje nema turizma i stambenih objekata iako je materijala u cisternama ionako sve manje kao posljedična veza razvoja kanalizacijske mreže?  Za desetak cisterni dnevno, što je u principu skoro pa beznačajno?

Turistima prvi susret s Kaštelima smrad fekalija

U isto vrijeme  postoji mogućnost da gosti zračne luke prvi susret s Kaštelima zapamte upravo po smradu, a takve uspomene kući ponesu i gosti koji borave u zapadnom dijelu Kaštela ili na samom istoku Trogira. Spominjemo goste iako će domaćini imati takvih problema tijekom cijele godine, posebno za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta… Ako postoji potreba za nečim, onda postoji i ne možemo svoj otpad „gurati dalje od svog dvorišta“. No, ako se ta potreba svodi na olakšavanje posla i manje troškove prijevoza nekolicini koncesionara, što prema poznatoj praksi, krajnji korisnici usluga ne bi ni osjetili, a na uštrb brojnih građana, to je već razlog za preispitivanje određenih odluka i dogovor svih čimbenika u procesu. Nadamo se…
Tekst:Dijana Putnik-kaštela.org

ZADNJE OBJAVE