19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRTURISTIČKI VODIČI IZ TROGIRA I SPLITA POBUNILI SE ZBOG DŽEPAROŠA

TURISTIČKI VODIČI IZ TROGIRA I SPLITA POBUNILI SE ZBOG DŽEPAROŠA

Turistički vodiči iz Trogira i Splita već godinama imaju problem s okradanjem gostiju s kojim se bore zajedno s policijom, ali nažalost nikako da mu stanu na kraj. Dapače, on sve više, kažu, eskalira. Stoga su odlučili javno progovoriti, a njihovo ogorčenje i nemoć da iskorijene tu kako su je nazvali “kugu 21. stoljeća” iznio je Mićo Kovačević, poznati trogirski vodič.

  • Početkom turističke sezone koja je krenula već u ožujku ponovo su se pojavili džepari, lopovi čini mi se najvećeg kalibra. Svaka druga grupa turista koja prođe kroz Trogir ima slučaj krađe, neke se prijave a neke ne. Policija je upoznata s tim problemom te moram priznati kako intezivno rade na njegovom suzbijanju i kako dobro surađujemo s njima, kazuje Kovačević.

Međutim tvrdi kako je s obzirom na njegova saznanja riječ o puno većem problemu nego što se u prvi mah čini.

  • Nije to samo grupica očajnika koji kradu za preživjeti, već se radi o dobro uhodanoj “organizaciji” koja ima sjedište u središtu Trogira na povijesnom otočiću gdje vrebaju, presvlače se, skrivaju od policije i teško ih je “slomiti”. Tako dobro su organizirani da čak prepoznaju i policajce u civilu koji ponekad s nama vodičima prate grupe turista. Opelješe i nestanu u tren, brzinom munje. Prepoznajemo ih i mi u Trogiru i Splitu, razmjenjujemo međusobno njihove fotografije s mobitela, ali uzalud jer to je vrlo dobro uhodana “organizacija” džeparoša, dodaje, te izražava zabrinutost i upozorenje kako bi se na isti način oni mogli prebaciti na provale kuća, apartmana, hotelskih soba i ne daj Bože otmice djece.
  • Mene kao turističkog vodiča to strahovito zabrinjava jer se ne nazire kraj problemu. Tragedija jednog UNESCO-va grada koji ima više od tri tisuće godina povijesti je kad gostima zaželim dobrodošlicu u jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj i svijetu te ih isodobno moram upozoriti da pripaze na svoje torbe jer se ovdje krade. Ti lopovi okaljali su naš rad, našu ljubaznost prema turistima, ostavljaju crnu mrlju na  sva tri tisućljeća bogate povijesti ovog grada, ogorčeno će.
  • Mislim da će se i gradski čelnici morati ozbiljno pozabaviti ovim problem, te pokušati iznaći način kako ga zaustaviti, jer je nedopustivo da zbog takvih džeparoša pada u vodu sav rad i trud ljudi koji rade u turizmu. U Europi postoje neke zemlje poput Španjolske koje imaju turističku policiju koja se brine o sigurnosti gostiju, upozorava ih na nedolično ponašanje, koja se brine da se ne potkradaju turisti, koja nadgleda hotele cijelu godinu. Ne samo u Trogiru već na razini cijele države ovaj problem bi trebalo sustavno riješiti. Dalmacija i Jadran su plodno tlo takvima za vrijeme ljeta, pojašnjava Kovačević i poručuje trogirskom komunalnom redarstvu da “raščiste” vozila koja se parkiraju na sjevernim gradskim vratima koja stvaraju dodatnu gužvu koja i te kako pogoduje džeparošima.

Iskustvo s kradljivcima imali su i članovi klape “Trogirski kanti” koji su uhvatili na djelu jednu osobu. Vedran Harašić kaže kako dok pjevaju u loži na gradskom trgu primjećuju da se među grupama turista ušuljaju sumnjivci. “Dok vodič  upoznaje goste s kulturnim znamenitostima, oni koriste priliku za svoju “rabotu”. Teško, gotovo nemoguće ih je u tome spriječiti. Mi smo tu osobu uhvatili za rukav, ali nam je ipak izmigoljila, opisuje bliski susret Harašić.”

Da se radi o ozbiljnom problemu potvrdili su u trogirskoj policiji. Doznajemo kako u tom kaznenom djelu postoji velika “tamna brojka” što znači da se djelo dogodilo, ali nije prijavljeno, pa je teško utvrditi pravu statistiku koliko ih je. Lani je podignuto 15 optužnica. U trenutku krađe uhvaćena je jedna osoba, što je kažu pravi raritet, jer su džeparoši toliko vješti, poznaju policajce i u civilu i kad im se susretne pogled s policajcem strelovito pobjegnu. Od početka ove godine nema prijavljenih. Policijski službenici bit će i dalje uporni u suzbijanju spomenutog problema, poručuju iz PP Trogir.

Marin Piveta, direktor Turističke zajednice u Trogiru svjestan je ozbiljnosti problema, koji je veli općenito i na europskoj razini uzrokovan jačanjem masovnog turizma, a kojemu su izložene gotovo sve naše turističke destinacije, ne samo Trogir. “Kao TZ, spremni smo doprinijeti njegovom rješavanju sa svim javnim službama”, ističe.

Znak upozorenja postavljen u Mostaru

GORDANA DRAGAN 

Foto: Mićo Kovačević

ZADNJE OBJAVE