25.4 C
Trogir
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Trogirski projekt uzburkao duhove, čuvari baštine apeliraju: Vratite ribu na rivu!

Trogirski projekt uzburkao duhove, čuvari baštine apeliraju: Vratite ribu na rivu!

Grad Trogir raspisao je natječaj za izbor izvođača radova na uređenju trga ispred gradske ribarnice.

Prema riječima gradonačelnika Ante Bilića, pristigle ponude otvorene su u petak, a nakon što prođe zakonski žalbeni rok očekuje se da bi građevinari tijekom studenoga mogli početi projekt s mogućim rokom završetka početkom iduće godine.

Ukupna vrijednost ulaganja je 2 milijuna kuna, s tim da će radovi koštati 1,8 milijuna kuna, a ostatak je utrošen za izradu projekta.

Prvi čovjek Radovanova grada tvrdi da je riječ o projektu koji je bio na popisu njegovih predizbornih obećanja.

– Prema projektu što ga je izradila jedna splitska tvrtka, 800 metara četvornih na potezu od “Konzumova” trgovačkog centra do kuće Svalina dobit će potpuno novi izgled. Obavit će se kompletna rekonstrukcija vodovodnih i električnih instalacija, cijeli prostor će se popločati kamenim pločama te će se zasaditi stabla. Ta zona će se hortikulturno urediti, postavit će se klupe za odmor i dvije pametne klupe te špina s koje će se moći natočiti voda ili oprati ruke. Tamošnja dva ugostiteljska objekta morat će imati jednoobrazne suncobrane, ukinut će se prostor za parkiranje vozila, a pristup će imati samo interventna vozila i stanari okolnih kuća – ističe Bilić.

Budući da je prije desetak godina izbila velika pobuna kada se zatvorila ribarnica na gradskoj rivi i otvorila nova u nekadašnjem Štalaju, upitali smo gradonačelnika je li uistinu postojeći prostor odgovarajući za tu namjenu ili se razmišlja o njegovoj prenamjeni:

– Zajedno s Društvom arhitekata u Splitu potaknuli smo izradu urbanističkog uređenja prostora od novog trajektnog pristaništa na Solinama do novog mosta. U sklopu njega uključena je rekonstrukcija tržnice, premještaj autobusnog kolodvora, a definirat će se također hoće li ribarnica ostati na sadašnjem mjestu.

Prema Bilićevim riječima, bez obzira na eventualnu prenamjenu ribarnice u neki drugi sadržaj, novouređeni trg ostat će lijepa i ugodna javna površina, što godinama nije slučaj jer tamo vladaju nered i prometni kaos.

– Na prostoru ispred peškarije sastaju se građani, umirovljenici, s nogu se proćakula, razmjenjuju se informacije. Ubuduće će svi oni moći mirno sjesti na klupe u zelenoj oazi – smatra poteštat.

Konzervatorski odjel u Trogiru potvrdio je glavni projekt uređenja trga ispred ribarnice.

– Je li njoj tamo mjesto, to je u ingerenciji Grada, a ne konzervatorsko pitanje – kazala je pročelnica Jasna Popović.

Za mišljenje smo upitali i prof. dr. Ivu Babića, nekadašnjeg rektora splitskog Sveučilišta, koji je bio žestoki protivnik premještaja ribarnice s rive.

– U svakom slučaju dobro je da se nešto radi po projektima i planu pa tako i uređenje spomenutog trga, jer inače se naveliko radi na divlje te u prostoru vlada kaos. Premještaj ribarnice prije desetak godina bio je jedan od značajnih prinosa degradaciji povijesne jezgre budući da grad nije samo turizam nego i raznolike ekonomske i simbolične funkcije. Još uvijek je moguće vratiti prvobitnu funkciju gradskoj loži na rivi jer u gradovima često ima više ribarnica – naglašava prof. dr. Babić.

Danka Radić, predsjednica Društva za zaštitu kulturnih i prirodnih dobara “Radovan”, smatra da je projekt uređenja trga ispred ribarnice izuzetno pozitivan potez aktualne vlasti te da bi se trebali uređivati i ostali dijelovi grada. Unatoč tome, naša sugovornica ističe da ribarnici tamo nikako nije mjesto te da bi se kao simbol kulture i tradicije trebala vratiti na rivu.

Gradonačelnik Bilić se tu ne slaže ni s jednim od naših sugovornika, a kao argument ističe da “na rivi ne postoje odgovarajući sanitarni uvjeti”.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

ZADNJE OBJAVE

U četvrtak akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Trogir sa Savjetom dobrovoljnih darivatelja krvi Trogir i u suradnji sa Transfuzijom kliničkog bolničkog centra Split organizira humanitarnu...

Predstavljen projekt označavanja pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova

Šetnjom dijelom staza i prezentacijom postavljene signalizacije, predstavljen je jednogodišnji projekt Ekološke udruge Eko-Žedno „Označavanje pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova“

AUDIO: Peto izdanje emisije „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati. Vaša pitanja su dobrodošla, a možete ih...

Stanovnici Sevida i Vinišća dobili vodu iz Krke. Napokon ćemo imati otvorene špine i moći ćemo se kupati, zalivati i sve ostalo!

„Dosanjan je san generacija svih Seviđana, sretno tekla kućama sevidskih težaka i ribara!“, kazala je to učiteljica razredne nastave Dijana Rinčić na...

GROZJE – rujanska ONLINE RADIONICA Muzeja grada Trogira

Pod rujnim naslovom Grozje muzejska pedagoginja Goranka Tomaš otkriva korak po korak upute za izradu tjednog planera. Nadamo se da ćete se okušati u izradi, uživati u procesu...