13 C
Trogir
NaslovnicaKULTURA“Bokun festivala” pobrao pozitivne kritike: odlični filmovi, glazba i ukusna spiza

“Bokun festivala” pobrao pozitivne kritike: odlični filmovi, glazba i ukusna spiza

Međunarodni festival filma, glazbe, hrane Mediterana “Bokun festivala” održao se proteklog vikenda u Trogiru.

Festival je  nastao iz želje Ivane Orešić i Tonija Košćine članova trogirske Udruge za promicanje kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje “Gozba”, da se građanima Trogira ponudi dašak kulture i izvan turističke sezone, odnosno da grad pod zaštitom UNESCO – a dobije predznak urbane sredine kakav zaslužuje. 

U dva dana Trogiranima i gostima grada prvi put u Trogiru, u parku Malarija,predstavio se “bokun” Mediterana kroz film, glazbu i hranu. 

Prvu godinu organizatori su posvetili hrvatskom, talijanskom i španjolskom Mediteranu. Za “Bokun festivala” odabrali su nijemi film, a zvijezda obje večeri je bio slovenski profesor virtuoz na pianu Mitja Reichenberg koji je tijekom projekcija filmova “Assunta Spina” (1915) i “Carmen” (1915) izveo originalnu filmsku glazbu.

Film “Carmen” redatelja Cecila B. Demillea na “Bokunu festivala” obilježio je 100 godina od prvog prikazivanja.

-Drago nam je da su naš projekt podržali studenti i profesori Umjetničke akademije sveučilišta u Splitu, Donat Zeko i Lovre Kondža studenti glume u klasi profesora Alena Čelića. Oni su izveli mimske etide “Muha in the juha” te “Kad narastem bit ću vegetarijanac”. Njihovi kolege glazbenici klarinetistica Ivana Bandalo, gitaristica Antonija Škorput i saksofonist Deni Pjanić, zasvirali su uz njemački dokumentarni film iz 1934. godine “Uvale i fjordovi južne Dalmacije” redatelja K. T. Schulz.

Profesor Jakov Košćina bariton, odabrao je tri skladbe kojima je opjevao Dalmaciju uz stare snimke dalmatinske obale i podmorja.

Uz zvuke flamenca plesna škola Flamenco Split u Trogir donosi “bokun” Španjolske umjetnosti. Plesala se “Carmen”.

U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u RH, Počasnim vicekonzulatom Italije u Splitu i Talijankom Rosselom Vujević, te hrvatskim kuharima amaterima Borisom Orešićem i članovima trogirske Udruge Rašpin Jute skuhala su se najukusnija autohtona jela koja su predstavljala mediteransku prehranu koja se od 2012. godine nalazi na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO – a. 

Uz domaća jela gosti festivala mogli su kušati vina lokalnih vinara te šibensko craft pivo 1066 pivovare 022.

Glazbeni program s talijanskom i španjolskom glazbom osmislio je najpoznatiji splitski radijski voditelj, autor radijske emisije “Izgubljena generacija” i DJ Damir Duplančić Dupli.

Ulaz na festival je bio slobodan, dostupan svima uz slogan: Kultura narodu!

– Zahvaljujemo ljudima koji su prepoznali ideju projekta, prije svega Nini Mišić iz Turističke zajednice Grada Trogira.  Također, hvala svim sudionicima festivala i onima koji su ga podržali. Vidimo se ponovo na “Bokunu festivala” u Trogiru, poručila je Ivana Orešić, predsjednica Udruge “Gozba”koja je, uz suradnju s TZ grada Trogira organizirala  festival.  

Pokrovitelji festivala su Grad Trogir,  Splitsko – dalmatinska županija te Počasni vicekonzulat Italije u Splitu.

Foto: TZ grada Trogira (Dino Čaljkušić) 

{gallery}bokun3{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE