18 C
Trogir
Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRSKE PEKARE „GUBE“ KUPCE -OSNOVNOŠKOLCI „MARENDAJU“ U ŠKOLI

TROGIRSKE PEKARE „GUBE“ KUPCE -OSNOVNOŠKOLCI „MARENDAJU“ U ŠKOLI

I drugi dan podjele besplatnih  marenda u trogirskim osnovnim školama protekao je  bez ikakvih  problema . Učenici su oduševljeni što  im je obrok serviran u školi ,  pa nisu po jakom vjetru morali izlaziti  vani kao ni jučer po kiši koja je snažno  pljuštala cijeli dan.

 U vrijeme „marende“ prošetali smo do OŠ „Majstora Radovana“ i „Petra Berislavića“. Na dvorištu ispred prve škole bilo je djece koja su kako su nam kazali došli na kratko  udahnuti svježeg  zraka.  Opušteno i bez žurbe  jeli su   svoje sendviče sa sirom, namazom i salatom . Tek pokoji od njih „zaletio“ se u obližnji dućan po vodu za piće. Pitamo ih nedostaju li im krafne iz obližnje pekare, a oni u glas odgovaraju  kako im je bolje ovako u školi dobiti obrok.

ŠkolaMajstora Radovana“ udaljena je svega dvadesetak metara od pekare ,odmah preko puta . Nismo zatekli uobičajeni red i gužvu ispred pekare u kojoj su do jučer  tiskali osnovnoškolci. Upitali smo prodavačicu je li im već  opao promet , odnosno hoće li im opasti promet zbog uvođenja  besplatnog obroka u  osnovnoj školi. Uslijedio je odgovor kako  se osjeti da je promet manji, ali da  posla ima jer  su blizu srednje škole.

Učenici „Petar Berislavić“ za vrijeme velikog odmora po svoju marendu pohrlili bi preko starog čiovskog mosta do tamošnjih  pekara  ili fast foodova, ili pak fast foodova u staroj gradskoj jezgri. Stvorili bi oni velike kolone na mostu oko 10.30 sati. Trljali su  vlasnici zadovoljno ruke znajući da su im učenici stalni kupci. Međutim, slika ispred spomenutih dućana jučer i danas u to vrijeme posve je drugačija. Nema dječjeg šušura, tu i tamo zatekli smo nekoliko odraslih osoba (bauštelaca) koji su došli po burek ili topli sendvič, odnosno pizzu.

Da su prodavači sretni zbog toga, baš i nisu. To nam je pokazao izražaj njihova lica  nakon konstatacije :“Nema više učenika po marendu“.

  • A, nema- sad marendaju u školi. Čula sam da i tamo dobivaju krafne,  peciva, burek …. Di je tu zdrava hrana. Sve je to igrokaz,  preko volje nam odgovara prodavačica.

Ni jedna ni druga trogirska osnovna škola nemaju svoje školske kuhinje . Naime,  nemaju prostora . Ideju o otvaranju pučke kuhinje u Trogiru  u kojoj bi se pripremali obroci za škole i socijalno ugožene stanovnike potaknuo je prije petnaestak godina Ivica Bašić, predsjednik udruge „TOMS“. Tada je na vlasti bio HDZ,  na  čelu s gradonačelnikom Antom Stipčićem. Bašić kaže kako je bio osiguran prostor i financiranje, ali nažalost da je sve propalo.

I dr.Mladen Pavić, dok je bio ravnatelj Doma starih u Trogiru u kojemu je otvorio novu modernu kuhinju, predlagao je da se u njoj kuhaju obroci za građane, posebice one lošijeg materijalnog statusa te da im se razvoze kući . No, ni to nije uspjelo. Dr.Pavić kaže kako  za realizaciju pučke kuhinje  u kojoj bi se pripremali obroci i  razvozili po školama nije kasno.  Pa , ovo naše područje  poznato je po uzgoju zdravih namirnica. Imamo sve, povrće, voće, ulje, ribu ……… veli dr. Pavić.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE