18 C
Trogir
Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRŽEDNO: Svečanost povodom blagdana svetog Mavra

ŽEDNO: Svečanost povodom blagdana svetog Mavra

Blagdan svetog Mavra proslavit će se u Žednom 15. siječnja, a posebno će svečano biti u srednjovjekovnoj crkvici koja nosi naziv po ovom svecu.  

Prva sveta misa je u crkvi Sv. Križa u 8 sati. Vjernički puk će tradicionalno hodočastiti do crkvice sv. Mavra u kojoj je misa u 10 sati. Proslava se nastavlja u 16:30 sati procesijom s kipom sv. Mavra te misom u župnoj crkvi sv. Ivana Trogirskog. Misna slavlja predvodi župnik don Stipe Žuro.     

Nakon mise koja je u 10 sati, MO Žedno organizira domjenak na Trgu Brce, pod pokroviteljstvom Grada Trogira i Hotela Sveti Križ. Pozivaju se svi mještani Žednog i okolnih mjesta da svojom nazočnošću uveličaju svečanost. 

Podsjetimo, prema legendi, sveti Mavar se u Žednom štuje otkad je njegova slika doplovila u obližnju morsku uvalu Mavaršćica. Arheološki nalazi dokazuju da je sadašnja crkvica sagrađena na srušenoj starohrvatskoj crkvi iz IX. ili X. stoljeća, a zemunica u blizini crkvice svjedoči i o boravku pustinjaka. U tijeku obnove tog sakralnog objekta pronađeno je više grobnica izvan i unutar crkve te nalazi koji ukazuju na višestoljetni sakralni lokalitet.

Foto: facebook Žedno o. Čiovo

ZADNJE OBJAVE