12 C
Trogir
Ponedjeljak, 20 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRSKI OSNOVNOŠKOLCI, NJIH 1070 DOBILO BESPLATNE „MARENDE“

TROGIRSKI OSNOVNOŠKOLCI, NJIH 1070 DOBILO BESPLATNE „MARENDE“

U hrvatskim osnovnim školama danas je započelo drugo polugodište, a istodobno počinje i državni projekt besplatnog obroka za sve osnovnoškolce, njih oko 311.000, za što je Vlada u proračunu osigurala 544,2 milijuna kuna. Prehranu za učenike sufinancirat će i organizirati vlasnici i osnivači osnovnih škola u suradnji sa školom samo što će od ovog polugodišta osnivači dobiti 1,33 eura (deset kuna) po učeniku kako bi svakom učeniku osnovnih škola mogao biti osiguran barem jedan besplatan obrok.

Oko 1070 učenika u dvije trogirske osnovne škole danas je za vrijeme školskog odmora dobilo svoj obrok. Riječ je o Osnovnim školama „Petar Berislavić“ na gradskoj rivi i “Majstora Radovana“ na Travarici.

Od Edite Bratinčević, ravnateljice OŠ „Petar Berislavić“ doznajemo kako je ta škola odlično odradila pripremu za besplatne „marende“ te da je podjela odrađena bez ikakvih problema za 400 učenika.

  • Marende smo osigurali po modelu C prema kojemu se prehrana dostavlja u školu. Raduje me što su učenici bili jako zadovoljni, i što smo s roditeljima imali dobru suradnju. U školu su djeca došla uzbuđena pitajući: “Je li došla marenda!“, sa smiješkom će ravnateljica Bratinčević.
  • Moram naglasiti kako mi je ovaj projekt odličan te bih pohvalila Vladu i našeg osnivača Splitsko-dalmatinsku županiju. Djeca više neće jesti čipseve, smokije, razne pizzete i slično te piti Coca-Colu. Sve će dobiti u školi i neće imati potrebe sami se snalaziti izvan nje. Na koncu i roditelji će uštedjeti na svojoj kućnoj blagajni, kazuje ravnateljica Bratinčević.

Doznajemo kako je njihov jelovnik od zdravih namirnica sastavljen za svaki dan u iduća četiri tjedna i to pod stručnom prijedlogu nutricioniste. Za petero učenika koji imaju alergiju na određene namirnice tijekom ovoga tjedna sastavit će se njima prilagođen jelovnik.

Nevena Osibov, učiteljica u Osnovnoj školi „Majstora Radovana“ kazala je kako i u njihovoj školi nije bilo problema s podjelom marende, koju je dobilo 670 učenika.

  • Sve je prošlo u najboljem redu. Dobili su graham pecivo sa šunkom i sirom i namazom te jabuku. „Ma, uživali su i jeli“, našalila se Osibov.

U toj školi su četiri učenika kojima se morao modificirati jelovnik zbog celijaklije i njih 15 zbog alergije na laktozu. Inače, na njihovom jelovniku dominiraju zdrave namirnice poput mediteranske mini pizze, štrudle od jabuke, voćke i jogurta. Podsjetimo, ni jedna ni druga škola nemaju svoje kuhinje.


GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE