10 C
Trogir
Petak, 27 siječnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogirani proslavili blagdan svetog Lovre, zaštitnika katedralne župe

Trogirani proslavili blagdan svetog Lovre, zaštitnika katedralne župe

Župa sv. Lovre proslavila je u srijedu svetkovinu svog nebeskog zaštitnika, naslovnika katedrale.

Jutarnju svečanost u trogirskoj prvostolnici predslavio je don Klement Radosoljić koji je za svećenika zaređen u lipnju ove godine, a svečanu večernju misu generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

U homiliji je poručio kako je najveće bogatstvo imati vjeru u Boga, poput svetog Lovre. „Svoj život možemo istinski živjeti samo onda kada je on prožet ljubavlju, istinom, dobrotom, predati se do kraja, potpuno, kao što je to učinio Krist na križu i kao što je to učinio sv. Lovro i svi drugi sveci. Oni nam pokazuju da je doista moguće autentično živjeti vjeru. Sveti Lovro je zbog ljubavi prema Bogu  podnio mučeničku smrt. Mi ga danas u Trogiru i po cijelom svijetu slavimo i stavljamo ga kao uzor svetosti“, rekao je propovjednik i podsjetio na činjenicu kako je sv. Lovro  mučeničku smrt podnio za vrijeme cara Valerijana. Istaknuo je kako mu je rimski prefekt dao tri dana da preda crkveno blago koje je čuvao. Lovro je nastojao podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovro je pred njega doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt. Lovru su mučili pržeći ga na roštilju, a on je zavapio: „Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!”

„Sveti Lovro je poput drugih svetaca shvatio što znači živjeti evanđelje i po cijenu da bude izrugan, osuđen, proganjan i ubijen. Svi smo mi pozvani na svetost. Danas nismo u situaciji u kojoj je bio sveti Lovro da pred prefektom strepimo za vlastiti život, ali toliko je toga u nama i oko nas, u našim obiteljima, našoj stvarnosti što se protivi autentičnom vjerničkom životu. Vrijeme u kojem živimo je izuzetno teško i zahtjevno, ali to je naša prilika da poput sv. Lovre možemo pokazati da smo Bogu doista vjerni i zahvalni na daru života. Neka nam slavlje svetog Lovre bude poticaj da još zdušnije i gorljivije zavapimo Bogu da nam da snage kako bi mu ostali vjerni i da nas nikakve zablude i sile ovog svijeta ne odvoje od njegove ljubavi“, poručio je, između ostaloga, mons. Marinko Mlakić.

Na karaju misnog slavlja dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Vinko Sanader  uputio je povodom blagdana čestitke svim župljanima i ostalim vjernicima zahvalivši braći svećenicima koji su sudjelovali u koncelebraciji, a posebno predvoditelju misnog slavlja mons. Marinku Mlakiću te katedralnom zboru kojim ravna maestro Marin Ugrina.

Tekst: IRM

Foto: DM

ZADNJE OBJAVE