8 C
Trogir
Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIR SE PRIBLIŽIO OSTVARENJIMA IZ 2019., TE SE OČEKUJE OBARANJE REKORDA

TROGIR SE PRIBLIŽIO OSTVARENJIMA IZ 2019., TE SE OČEKUJE OBARANJE REKORDA

Prema podacima Turističke zajednice grada Trogira u prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno je ukupno 297.269 noćenja i 68.603 dolazaka gostiju dok je u istom periodu lani ostvareno samo 190.910 noćenja. Od ukupnog broja noćenja ostvarenog u tom periodu 94,66 posto se odnosi na noćenja stranih turista dok se 5,34 posto odnosi na noćenja domaćih gostiju. U strukturi gostiju na prvom mjestu su Poljaci koji su ostvarili 57.189 noćenja, a drugi Nijemci od kojih je zabilježeno 39.037 noćenja. Slijede ih Mađari, pa Česi, a značajan porast bilježe turisti iz Ujedinjene Kraljevine. Domaći su na šestom mjestu, Francuzi zauzimaju sedmo, Slovenci osmo, a Slovaci i Norvežani su između 11 i 10 000 ostvarenih noćenja.

U usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima u prvih sedam mjeseci ove godine se bilježi porast dolazaka gostiju za 71,91 posto i noćenja za 55,71 posto. Analizirajući isti period rekordne 2019. ostvareno je 93,56 posto od tada evidentiranih noćenja.

  • To je izvrstan rezultat te uzimajući u obzir trenutačne podatke i špicu sezone, do kraja godine očekujemo dostizanje ako ne i obaranje rekorda iz 2019., kazao je direktor trogirske TZ Marin Piveta. Tome u prilog ide statistika koja govori da je srpanj završio sa skoro 97 posto ostvarenih noćenja iz 2019. te da je do sada broj noćenja od domaćih turista koji ljetuju u Trogiru skoro za 10 posto veći nego u 2019. Također i podatak da je prema županijskoj statistici Trogir po postotnom rastu noćenja i dolazaka u prvih sedam mjeseci  u odnosu na lani  ispred istog rasta na razini Splitsko – dalmatinske županije. Na razini Županije taj rast je 50 posto dok je u Trogiru 57 posto.

Doznajemo kako su ovogodišnji turisti kojima je UNESCO-ov Trogir poželjna destinacija najviše individualci gotovo njih 80 posto, a nešto više od 20 posto su agencijski gosti. Najviše borave u privatnom smještaju zatim u hotelima te u kampovima. Duljina boravka iz godine u godinu se povećava te se ove sezone popela na prosječnih pet dana.

  • Doprinos odličnim turističkim rezultatima pridonio je rad na konstantnoj promociji naše destinacije, a nikako ne smijem izostaviti i organizaciju brojnih događanja te “oživljavanje” različitih zanimljivih lokacija u gradu na kojima se one odvijaju. Dakako, i ublažavanje epidemioloških mjera koje su nas posljednje dvije godine pratile zbog pandemije koronavirusa također tu spada, kazao je direktor Piveta.

Podsjetio je kako se u srpnju tržište suočilo s otkazivanjima letova zbog problema u zračnom prometu počevši od štrajkova osoblja u zračnim lukama i poslovnih odluka pojedinih zračnih prijevoznika, a posebice od strane Scandinavian Airlinesa koji je otkazao veliki broj letova u prvom dijelu srpnja prema Zračnoj luci Split.

  • No, s obzirom da je ovo naše područje pa i Trogir ujedno i auto destinacija, za naša emitivna tržišta, navedena otkazivanja odnosno reduciranje broja avio linija od pojedinih zračnih prijevoznika nije značajno negativno utjecalo na ukupan turistički promet u srpnju, zaključio je čelnik trogirske TZ.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE