12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaOstaloZABAVAAUDIO: Tamarinke na Gradskom radiju Trogir

AUDIO: Tamarinke na Gradskom radiju Trogir

Lijepe vijesti su stigle sa Melodija Hrvatskog Juga Opuzen 2020. Naime, solinska ženska klapa Tamarin je prvo otvorila festival, a potom dobila “Posebnu nagradu direktora festivala” za novu klapsku skladbu Pogledaj me“. Klapa uskoro slavi 30. obljetnicu djelovanja. Sve ovo bio je povod razgovora sa sopranisticom klape Rositom Martić.

-Autorica glazbe i stihova za pjesmu Pogledaj me” naša je prijateljica prof. glazbe Žana Sunara iz Solina, dok je aranžman napravio Vicko Dragojević iz Dubrovnika, poznati bas i voditelj klape Kaše. Imale smo čast otvoriti festival. Posebna nagrada direktora festivala nam je “usri srca” jer nas za Opuzen, gdje smo i prije osvajale nagrade, vežu lijepe uspomene. Žana je dušu “stavila u tu pismu” koja joj je prva klapska budući se više bavi sakralnom glazbom.

Tamarinke sljedeće godine slave 30. obljetnicu, a u planu je i rođendanski koncert

-Jako smo ponosne što smo jedna od najstarijih ženskih klapa. Spomenuta obljetnica će biti povod održavanja koncerta u Solinu u sklopu Solinskog kulturnog ljeta. Dogovaramo s prijateljima iz Zagreba održati koncert čija lokacija zbog situacije oko epidemije i potresa još nije definirana. Upravo zbog svega toga baš bismo voljele zapjevati Zagrepčanima.

-Sastav klape dijelom je pomlađen, ali i dalje njegujemo prepoznatljivost imena Tamarin. Imamo dvije članice Anu Žižić i Vesnu Munivranu koje su od prvog dana u klapi. One su naš stup, sidro i mudrost! Uz njih smo puno naučile jer se s “koljena na koljeno” prenosi ljubav i znanje prema klapskoj pjesmi.  

-Od brojnih anegdota sjećam se prošlogodišnje kada smo bile u Trpnju na Pelješcu. Pozvale su nas prijateljice iz klape Divna koje su slavile 10. obljetnicu glazbeno – kulinarske manifestacije na kojoj smo osvojile “zlatnu kuhaču”. Kuhale smo specijalitet solinskog lokaliteta naziva „Bilo jednom u staroj Saloni“. Bio je to brudet od solinske endemske mekousne pastrve s izvornim staništem u rijeci Jadro po receptu Zorana Kljakovića Gašpića – Mede iz knjige Mie Sesardić “A šta ću danas kuvat?”. Pobjeda nas je ugodno iznenadila jer smo bile uvjerene kako nema šanse s pastrvom osvojiti bilo što, ispričala je Rosita Martić.

Poslušajte razgovor Rosite Martić za Gradski radio Trogir – voditeljica Ana Rožić …

Piše: AL

ZADNJE OBJAVE