9 C
Trogir
Utorak, 29 studenoga, 2022
NaslovnicaVIJESTIStoti rođendan bake Marije Mamut

Stoti rođendan bake Marije Mamut

Veselo i svečano bilo je u nedjelju, 28. lipnja u Blizni Donjoj na proslavi stotog rođendana bake Marije Mamut

Rodila se 24. lipnja 1920. godine u Prapatnici kao jedna od petero djece majke Ike i oca Mije Kurjak. 

Udala se za Antu Strizu iz istog sela, ali on je nažalost poginuo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odabranik njezinog srca postao je potom Jozo Mamut iz Blizne Donje s kojim je u braku živjela do njegove smrti 1985. godine.

Marija nije imala djece, ali je danas okružena brojnim nećacima svoje braće, pokojnih Jure i Roka, sestre Antice koja ima 96 godina i pokojne sestre Zorke.

– Oni su moj život. Često me posjećuju i zahvalna sam im na svemu. Evo i danas su me obradovali organiziravši ovu svečanost, uz pečeno janje, kolače, torte i piće.

Opisujući stoljeće svog života baka Marija priča kako joj nije bilo lako. Proživjela je tri rata, kao mlada bila na radnim akcijama u Slavoniji i nakon udaje bavila se većinom poljoprivredom. Sretna je što je okružena ljubavlju, a kao recept za dug život preporuča zdravu domaću hranu, većinom sezonsko voće i povrće i po koju čašicu bevande.

Cijeli svoj život pomagala je rođakinjama u odgoju mališana, a ono što je posebno veselilo jest porađanje žena.

– Ni sama ne znam koliki sam broj žena obabila, kazala je prisjećajući se mladih dana te dodala kako niti jedan porod u selu nije mogao proći bez nje i njezine pomoći.

Baki su rođendan došli čestitati marinski načelnik Ante Mamut i njegova zamjenica Katarina Kazoti Jerković iznenadivši je svečanom  tortom i buketom cvijeća na čemu im je ona od srca zahvalila.

Foto: Obiteljski album 

ZADNJE OBJAVE