9 C
Trogir
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022
NaslovnicaVIJESTIVatreno krštenje u trogirskom zaleđu: HV u protupožarnu sezonu ulazi sa šest...

Vatreno krštenje u trogirskom zaleđu: HV u protupožarnu sezonu ulazi sa šest ‘kanadera‘, šest Airtractora i dva helikoptera Mi-8

Požar nedaleko Prgometa tijekom poslijepodnevnih sati ponedjeljka bio je i prvi ovogodišnji angažman zračnih protupožarnih snaga u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni koja je počela 15. lipnja.

Hrvatska vojska sudjeluje u protupožarnoj sezoni sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta te s jednim avionom Pilatus PC-9M za izviđanje.

Hrvatska kopnena vojska sudjeluje s 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervencije na požarištima, kao i dodatnim snagama za ojačanje, dok Hrvatska ratna mornarica osigurava desantni brod minopolagač  za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu te jedan desantni jurišni brod za traganje i spašavanje i dvije gumene brodice.

Značajnu ulogu i ove godine imat će i besposadni zrakoplovni sustav “Orbiter 3“ koji će se koristiti za rano otkrivanje požara i omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Situacijskom operativnom središtu u Divuljama.

Izvor: Slobodna Dalmacija

ZADNJE OBJAVE