22 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRSALDUN IDUĆE LJETO DOBIVA MODERNU PLAŽU SA ŠETNICOM

SALDUN IDUĆE LJETO DOBIVA MODERNU PLAŽU SA ŠETNICOM

Trogirska plaža Saldun, smještena u malom zaljevu na sjeveroistočnoj strani Čiova, kultno je mjesto na kojemu se u ljetnim mjesecima okuplja stotine turista i domaćih koji uživaju u plavetnilu čistog mora te hladovini zelenih borova. 

Ona je podsjetnik odakle je početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća vrlo ozbiljno započeo trogirski turizam najprije u individualnom  privatnom smještaju, pa organiziran u onom odmarališnom i obližnjem  kampu Rožac. Tada su malobrojni turisti ljetovali u malim obiteljskim  prizemnicama ili jednokatnicama obližnjeg istoimenog naselja da bi s godinama ono raslo i preraslo u atraktivnu turističku zonu u kojoj dominiraju goleme moderne vile s bazenima.

Morske hridi koje su prvotno činile plažu Saldun uz čiji obalni rub su se nadvijale gusto posađene „Šundrove borike“ s vremenom su nestajale pretvorivši se dijelom u šljunčanu plažnu površinu, a dobar dio je betoniziran. Luksuz apartmanskog naselja proteklih godina nije pratio uređenje prostora uz more te nije bio u skladu s nastojanjima vlasnika apartmana i vila koji su u svojoj ponudi željeli turistima osigurati i dodatno opuštanje na lijepo uređenoj modernoj plaži s odgovarajućim sadržajima, budući da je ranija bila zastarjela u pomalo “kaotičnom“ stanju.

Kako bi Saldunska uvala bila u ambijentalnom skladu kopna i mora pristupilo se temeljitom uređenju plaže čija prva faza je nedavno započela. Gradonačelnik Ante Bilić u srpnju ove godine potpisao je ugovor o izvođenju radova s tvrtkom „Građevno Zec“, nakon što se prije dvije godine krenulo s pripremom projekta vrijednog oko četiri milijuna kuna s PDV-om.

  • Obalni pojas jedan je od naših najvećih kapitala, a nakon niza godina zapuštenosti mi u posljednjem periodu zaista intenzivno ulažemo u njega. Počevši od šetnice i biciklističke staze na Brigima gdje su radovi pri samom kraju, do lukobrana i lučice na Lokvicama, pa sada i do uređenja plaže u Saldunu koja će u roku 8 mjeseci postati nova gradska plaža, taman pred početak nove turističke sezone. Znajući koliko je turizam važan našim sugrađanima, pogotovo onima koji žive u tom dijelu grada, ovo je investicija koja će dati dodatnu vrijednost kvaliteti  turističke ponude, pa u konačnici i vrijednosti nekretnina, ali najvažnije je da će to biti novi sadržaj za same stanare tog dijela koji će dobiti lijepo uređenu i opremljenu plažu. Želim sreću izvođaču radova i vjerujem da ćemo krajem svibnja 2022. imati projekt dovršen, istaknuo je trogirski gradonačelnik Ante Bilić.
  • Dužina plaže koja se uređuje ovim projektom je oko 260 metara. Uređenje započinje prvim armiranobetonskim mulom kod sadašnjeg kafića, a kraj obuhvata je ujedno i kraj šljunčanog dijela šetnice na zapadu, gdje se gradi četvrti od ukupno četiri predviđena mula, pojasnila je Nataša Laco, voditeljica gradske plaže Saldun pri tvrtki „Građevno Zec“.

Dodala je kako je „stara“ plaža bila djelomično uređena, tako da će neki postojeći dijelovi ostati, kao na primjer šetnica koja će se dodatno urediti, te da će se neki dijelovi nadograđivati kako bi se stvorila povezanost i cjelina.

  • Plažna površina dijeli se na tri funkcionalne cjeline: šetnicu, šljunčani dio i betonski kaskadni dio, poštujući prostorne dispozicije zatečene na terenu. Prva zona se sastoji od šetnice popločane betonskim kockama te će se formirati dva betonska mula koji će sprječavati odnošenje šljunčanog materijala s plaže. Kod drugog mula će se formirat i mali ‘’trg’’, sa zonom za sjedenje, osvjetljen ambijentalnom rasvjetom u krug sjedeće površine.

Središnja zona je zona šljunčane plaže. Iznad plaže će se obnoviti postojeća šetnica koja će se popločati betonskim kockama u šljunku, a ispod plaže će se formirati novi potporni zid kako bi se smanjio njezin nagib. Formiranje ugodnog dijela plaže dobit će se nasipavanjem materijala i proširivanjem površine plaže. Sa šetnice će se na šljunčani dio plaže moći pristupiti s tri mjesta: stepenicama na početku, u sredini i na kraju. Na središnjem djelu je predviđen i prostor tuša. Treća zona plaže se nalazi na postojećem kamenitom dijelu formiranjem malih terasa, tako da se i novim projektom zadržava postojeći karakter plaže, kazala je Laco opisujući njezin budući izgled.

Podsjetila je kako će obrada podova biti na dijelu šetnice uz more betonskim kockama, a na dijelu postojeće šetnice iznad šljunčanog dijela betonskim kockama u šljunku te da će potporni zid uz šetnicu uz more biti obložen kamenim klesancima.

Doznajemo kako projekt predviđa uređenje plaže, a ne lučice, pa nas je uputila da informacije o eventualnim vezovima za domicilno stanovništvo kao i one vezane uz moguće koncesije za štekate potražimo u trogirskoj gradskoj upravi.

Valja spomenuti kako u ovom projektu neće biti građevinskih zahvata na šljunčanoj plaži u neposrednoj blizini kampa „Rožac“, ali će se taj kompleks svakako uklopiti u postojeće stanje i okruženje.

Bageri trenutačno rade na čišćenju terena i pripremi za nasipavanje mula. U prvoj fazi odvijat će se nasipavanje, u drugoj fazi betonski radovi, a u trećoj postavljanje opreme. Radovi kreću od zapada prema istoku.

  • Posao je zahtjevan utoliko jer smo dijelom ovisni o utjecaju mora, plima i oseka te vremenskih prilika, a sve to može utjecati na dinamiku izvođenja radova, te je općenito rad na otvorenom prostoru na svoj način zahtjevniji. Međutim, imamo već iskustva na sličnim projektima tako da smo pripremljeni na sve uvjete i izazove. Imamo višestruka iskustva na izgradnji, odnosno uređenju plaža i obalnog pojasa. Izvodili smo radove na rekonstrukciji-dogradnji Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split (Istočna obala) te na uređenju obalnog područja od ušća rijeke Žrnovnice do hotela ‘’Lav’’. Rok završetka radova je svibanj iduće godine. On će se ispoštovati ako ne bude nekih vanrednih situacija, većih vremenskih nepogoda, obustava radova radi bilo kojih vanjskih faktora koji su izvan naše moći i nadležnosti. Svakako, ovaj projekt kao i svaki drugi radimo u cilju da ispoštujemo rok maksimalno, pa čak i da završimo ranije ako bude moguće, poručila je Laco, voditeljica gradilišta plaže Saldun.

Iduće turističke sezone Saldunska uvala dobit će novi izgled s najljepšom plažom na području Trogira koja je uređena po svim pravilima struke, sistemski, a ne stihijski kako je kazao gradonačelnik Bilić. 

GORDANA DRAGAN

Foto: Vizualizacija

ZADNJE OBJAVE