18 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTI„BORŠA IZ MARINE“ PREDSTAVLJENA NA 34. SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA U VINKOVCIMA

„BORŠA IZ MARINE“ PREDSTAVLJENA NA 34. SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA U VINKOVCIMA

Učenici Područne škole „Vrsine“ iz Marine Karla Korčulanin i Adrian Krijan (peti razred), predstavili su učeničku zadrugu „Biljni biseri“ na 34. smotri učeničkih zadruga RH koja se održala u Vinkovcima od 27. do 30. rujna. Predstavili su se „Boršom iz Marine“, platnenom vrećicom oslikanom motivima marinskog kraja – napunjenom proizvodima njihove učeničke zadruge koji podsjećaju na marinski kraj. Riječ je o ljekovitom bilju, maslinovom ulju, suhim smokvama i ostalim autohtonim proizvodima.

Karla i Adrian u pratnji mentorice i voditeljice njihove učeničke zadruge Dijane Rinčić bili su među 58 predstavnika tih zadruga iz svih županija u Hrvatskoj te šest učeničkih zadruga s istraživačkim radom. Domaćini ovogodišnje smotre bili su: OŠ „Čakovci“ i Srednja strukovna škola „Vinkovci“. Istaknuli su kako je boravak u Vinkovcima bio predivno iskustvo te prilika upoznavanja njihovih kolega i stjecanja novog prijateljstva.

Sudionicima smotre obratila se Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

  • Učenička zadruga je mjesto na kojemu se čuvaju bogatstvo i ljepota tradicije, ali isto tako i zajednica u kojoj se usvajaju nove ideje, razvija stvaralaštvo, zajedništvo i suradničko učenje. Učeničko zadrugarstvo stvara i širi pozitivno i prijateljsko razredno ozračje koje potiče sposobnosti učenja i istraživanja. Kreativnost, produktivnost, poduzetnički duh, inovativnost – neke su od sastavnica modernoga i kvalitetnoga zadrugarstva. Učenici svladavaju određene tehnike i metode rada, aktivni su sudionici cjelokupnoga procesa. Agencija za odgoj i obrazovanje prepoznaje kvalitete i vrijednosti učeničkoga zadrugarstva u suvremenom procesu obrazovanja. Smotra učeničkoga zadrugarstva ima veliku važnost jer prigodno predstavlja rezultata cjelogodišnjega rada i truda, ali je i mjesto razmjene iskustava, stečenih znanja i vještina. Državna smotra nema natjecateljski karakter, već predstavlja smotru postignuća u izvannastavnim aktivnostima učeničkoga zadrugarstva, kazala je.

Potom se obratila Dragica Benčik, predsjednica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga u čijem članstvu je njih 657.

  • Uvjerena sam da nam i ova 34. smotra, kao i sve prethodne, donosi brojne lijepe i kvalitetne proizvode koji će naći svoje mjesto na tržištu, ali i zanimljive i vrijedne istraživačke radove koji će dati svoj doprinos u daljnjem razvoju učeničkog zadrugarstva. Danas kada u našoj domovini nedostaju majstori brojnih struka Hrvatski savez učeničkih zadruga ima izuzetan značaj za gospodarsku budućnost naše zemlje. Kao jedan od organizatora ovogodišnje 34. smotre, koji već niz godina unazad kroz naš odgojno-obrazovni sustav njeguje izvrsnu suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje, ponosni smo na naš Hrvatski savez učeničkih zadruga putem kojeg uspješno promičemo, potičemo i razvijamo kulturu rada i poduzetništva kod djece i mladih od najranije dobi. Stalnim stručnim i metodičkim usavršavanjem voditelja i učenika u osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i centrima za odgoj i obrazovanje djece i mladih Hrvatski savez učeničkih zadruga neprestano skrbi za učeničko zadrugarstvo, omogućujući stjecanje novih znanja, iskustava, vještina, razvijanje radnih navika i vrijednosti kojima se unapređuju akademske, životne i poduzetničke kompetencije djece i mladih, istaknula je.

GORDANA DRAGAN

Foto: PŠ Vrsine

ZADNJE OBJAVE