4 C
Trogir
Petak, 8 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRPredstavljanje knjige “Zapisnici i odluke vijećâ grada Trogira” 6. listopada u Gradskoj...

Predstavljanje knjige “Zapisnici i odluke vijećâ grada Trogira” 6. listopada u Gradskoj vijećnici

Predstavljanje knjige Acta et reformationes consiliorum civitatis Tragurii (saec. XIII – XV) / Zapisnici i odluke vijećâ grada Trogira (13. – 15. stoljeće) autora i priređivača doc. dr. sc. Tomislava Popića i dr. sc. Ante Bećira održat će se u Gradskoj vijećnici u četvrtak, 6. listopada 2022. godine u 19:00 sati. Na trogirskom predstavljanju ove važne knjige koja upotpunjuje dosadašnje spoznaje o razvoju trogirskog društvenog i političkog života u navedenom razdoblju sudjelovat će dr. sc. Fani Celio Cega i dr. sc. Gordan Ravančić u ime organizatora – Muzeja grada Trogira i Hrvatskog instituta za povijestprof. dr. sc. Irena Benyovsky Latin s Hrvatskog instututa za povijest, prof. dr. sc. Mladen Ančić sa Sveučilišta u Zadru te akademkinja Nella Lonza sa Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

“Riječ je o djelu koje je upravo izišlo u nakladi Hrvatskoga instituta za povijest, a u kojem se objavljuju svi danas poznati zapisnici i odluke trogirskih vijeća od 13. do kraja 15. stoljeća praćeni opširnom uvodnom studijom. Zapisnici i odluke gradskih vijeća važna su kategorija srednjovjekovnih pisanih tragova prošlosti koji se koriste u istraživanjima raznih aspekata političkoga, društvenoga i svakodnevnoga života srednjovjekovnih zajednica, ali je njihova očuvanost za sve gradove na istočno-jadranskoj obali izuzev Dubrovnika izrazito slaba. Zapisnici i odluke trogirskih vijeća u tom se kontekstu pokazuju važnima jer je upravo iz Trogira nakon Dubrovnika sačuvan najveći broj srednjovjekovnih zapisnika i odluka. Knjigu prati i uvodna studija (Politički poredak i zapisnici komunalnih vijeća srednjovjekovnog Trogira) koja znatno upotpunjuje naše dosadašnje spoznaje o razvoju trogirskoga političkoga i društvenoga poretka između 13. i 16. stoljeća oslanjajući se ponajprije na do sada uglavnom zanemarene zapisnike i odluke vijeća. Razvoj političkoga i društvenoga poretka u ovom periodu, kao i transformacije koje se zamjećuju, pritom se smještaju u okvire teorije srednjovjekovnoga korporativizma, što je nužno za shvaćanje načina na koji lokalne zajednice stvarno funkcioniraju u srednjovjekovnom kontekstu. U studiji se isto tako puno detaljnije prati razvoj gradskih institucija vlasti (Kurija, Veliko vijeće i Vijeće ”za dobrobit grada”) nego je to do sada bio slučaj, kao i njihovo funkcioniranje na svakodnevnoj razini. Uzimajući u obzir kako još uvijek malo znamo o tim pitanjima (uz izuzetak Dubrovnika i djelomice Splita), trogirski slučaj u komparativnom smislu otkriva se kao važan kada je riječ o procesu usvajanja odluka i njihovu memoriranju.”, piše o knjizi, nakon njenog zagrebačkog predstavljanja, historiografija.hr.

Knjiga je prava poslastica za sve zaljubljenike u bogatu trogirsku povijest, stoga ovo predstavljanje ne biste smjeli propustiti! Veselimo se vašem dolasku!

Tekst & Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE