31 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRNAKON 45 GODINA TROGIRSKI CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB TRAJNO DOBIO NOVI PROSTOR

NAKON 45 GODINA TROGIRSKI CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB TRAJNO DOBIO NOVI PROSTOR

Centar za socijalnu skrb Trogir održao je završnu Konferenciju „Sretna obitelj-zdrava zajednica“ na kojoj su predstavljeni rezultati istoimenog projekta na koji se aplicirao 2019. godine za bespovratna sredstva u sklopu Poziva za dostavu projektnih prijedloga kroz operativni program “Konkurentnost i kohezija“, iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova što ga je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Vrijednost čitavog projekta iznosi 7.944.290 kuna, a Ugovorom je za taj Centar bio predviđen iznos od 3.313.354 kune. Novac je namijenjen za rekonstrukciju i adaptaciju poslovnog prostora na adresi Balančane 6 u Trogiru u koji će se ta ustanova koja je od prije osam godina djelovala na dvije lokacije do kraja ovog mjeseca preseliti. Time će trajno riješiti višegodišnje muke s prostorom koji nije bio primjeren ni za djelatnike ni korisnike.

Od 1977. kada je u staroj gradskoj jezgri na Fortinu kupljen prostor za potrebe smještaja ondašnjeg SIZ-a socijalne zaštite i Crvenog križa ustanova posluje tamo, a od 2014. zbog obima posla unajmljen je dodatni prostor u zgradi „Barbike“ u ulici Kneza Trpimira. Ni jedan ni drugi u potpunosti nisu udovoljavali uvjetima rada te nisu bili prilagođeni za rad s osobama s invaliditetom. Na novoj adresi udaljenoj desetak minuta od centra grada objedinit će se stručna i administrativna služba, a korisnicima će biti blizu doći do te ustanove smještene u prizemlju jedne od „škverovih“ zgrada do koje je i parkiralište.

Novi prostor koji je bio derutan i trebalo ga je potpuno preurediti, veličine oko 350 kvadrata, Centru je krajem 2019. kupilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izdvojivši oko 4 milijuna kuna. Od bespovratnih sredstava iz EU fondova najviše novca je otišlo za građevinske radove 2.250.134 kune, a ostatak na opremanje, stručni nadzor i izradu glavnog projekta.

Od ravnateljice Jasne Jakus doznajemo kako je gotovo svaki od tamošnjih osamnaest djelatnika dobio svoj ured, a pripadajući prostori poput sanitarnih čvorova prilagođeni su invalidima kao što je i pristup zgradi. Čitavom dužinom postavljene su taktilne crte za slabovidne i slijepe osobe. Korisnicima će se pružati tzv. prva socijalna usluga koja obuhvaća inicijalni razgovor te informiranje o pravima i pružanju usluga, socijalna usluga savjetovanja i pomaganja, usluga stvaranja uvjeta za očuvanje i razvoj osobnih mogućnosti te odgovornog odnosa prema sebi i društvu.

  • Nakon punih 45 godina Centar za socijalnu skrb u Trogiru dobio je svoj odgovarajući prostor uređen po svim pravilima struke i djelatnosti koju obavlja. Provedbom spomenutog projekta osigurani su prijeko potrebni i znatno bolji radni uvjeti za djelatnike te svakako i humaniji uvjeti za naše korisnike koji su sve više opterećeni brojnim problemima, kako egzistencijalnim tako i zdravstvenim te obiteljskim, istaknula je ravnateljica Jakus.

Podsjetila je kako Centar pokriva područje Trogira i susjednih općina Marine, Segata i Okruga koje broji oko 26.000 stanovnika. Prema njihovoj statistici u evidenciji je više od 1500 korisnika.

Ravnateljica Jakus se na Konferenciji zahvalila na podršci: Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i mladih, Javnoj ustanovi Rera Splitsko dalmatinske županije te partnerima na projektu splitskom Centru za socijalnu skrb i Centru za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“, rekavši kako se nada da će u budućnosti na području socijalne skrbi biti još ovako lijepih priča kao što je i ova trogirska na zadovoljstvo njezinih kolega i korisnika.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE