18 C
Trogir
Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRRADOVI NA IZGRADNJI KANALIZACIJSKE MREŽE U TROGIRU UZNEMIRILI IZNAJMLJIVAČE: IZ VIK-a POZIVAJU...

RADOVI NA IZGRADNJI KANALIZACIJSKE MREŽE U TROGIRU UZNEMIRILI IZNAJMLJIVAČE: IZ VIK-a POZIVAJU NA RAZUM I STRPLJENJE

Obavijest koju je Vodovod i kanalizacija Split d.o.o. uputio građanima kako će idućih tjedana započinjati ili su u tijeku radovi na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže i sanaciji dijela vodovodne u sklopu EU projekta poboljšanja vodno komunalne infrastrukture “Aglomeracija  Kaštela –Trogir” zbog čega će u petnaestak trogirskih ulica biti otežan promet, pa se pozivaju na razumijevanje, izazvala je lavinu negodovanja.

Pljušte burne reakcije zbog toga što smatraju suludim započinjati posao u vrijeme kada se turistička predsezona u Radovanovu gradu naveliko zahuktala te se skoro obaraju rezultati iz rekordne 2019., a na popisu su ulice u kojima je promet i izvan ljeta kada nema turista vrlo otežan ili se nalaze u atraktivnim turističkim naseljima: Mastrinka, Arbanija i sv. Križ na Čiovu.

  • Molimo Vaše razumijevanje u tijeku izvođenja radova koji će, zbog svojih tehnoloških zakonitosti, na jedan period otežati korištenje prometnica u onom dijelu gdje se oni izvode. Promet vozilima neće biti moguć na dijelu ulica gdje će se izvoditi radovi do perioda vraćanja u prvobitno stanje. Pješacima će u svakom trenutku biti omogućen prolazak do svih objekata. Na dinamiku uvelike utječu postojeće instalacije, materijal u kojem se vrše iskopi i mikrolokacijski uvjeti (mogućnost organiziranja deponija, širina ulica i mogućnost prilaza) pa su moguća odstupanja od one predviđene. Ukoliko zbog tih razloga dođe do značajnije promjene obavijestiti ćemo Vas, stoji u smirujućoj poruci investitora ViK-a i izvođača splitske Vodoprivrede d.d.

No, ta poruka nije smirila već je još više razljutila iznajmljivače ali i one koji se turizmom ne bave jer će se uvjereni su naći u još većem u sezoni već viđenom traumatičnom prometnom kaosu za koji ne znaju koliko će potrajati, a koji će im otežati svakodnevni život. Posebno su ogorčeni građani Ulice Matice hrvatske u Mastrinci u kojoj su radovi započeli 28. travnja, a oni su zamolbu za njihovu obustavu na adrese: Grada Trogira, ViK-a, Vodoprivrede te Ministarstava gospodarstva i turizma i Hrvatske turističke zajednice uputili samo dva dana kasnije. Obavili su naknadno kažu predstavnici iznajmljivača Miro Bašić i Leon Grubišić više razgovora s mjerodavnima, ali nisu sigurni da će im se udovoljiti zahtjevu da se radovi zaustave do 1. lipnja i nastave nakon sezone.

  • Tridesetak vlasnika nekretnina u našoj ulici se bavi iznajmljivanjem smještaja turistima. Od izvođača radova smo dobili informacije da će gradilište biti aktivno tijekom lipnja i srpnja, što nas baca u očaj jer je naša ulica “slijepa ulica”dugačka oko 500 metara bez bočnih priključnih puteva. Od ulice Sv. Križ do vrha naše prosječni nagib je oko 10 posto. U slučaju nastavka radova u sezoni ne postoji nikakva šansa da majke s kolicima, starije i invalidne osobe mogu doći do svojih kuća pješice ili turisti do smještaja. Ako dođe do neželjenih situacija (zdravstveni problemi ili ne daj Bože do požara) onemogućen je pristup hitnim službama. Tijekom radova, zbog kidanja instalacija česte su situacije nestanka struje, a tada ostajemo i bez vode jer svi ionako imamo otežanu dostavu zbog nedostatnog pritiska iz vodovodne mreže, kazuje Bašić.
  • Nije uvjerljiva argumentacija da se radovi trebaju obavljati u sezoni jer se radi o sredstvima iz EU, i postavljenim rokovima. U tijelima EU koja upravljaju fondovima su ljudi, ne roboti. Ako se napiše smisleno obrazloženje moguće je ishoditi produljenje termina. Potrebna je samo ispravna koordinacija. Ranije smo bili uvjeravani da će radovi biti otvoreni nakon sezone što bi bilo u redu. Nakon dvije godine pandemije, nakon što smo zbog COVID-19 jedva preživljavali s postojećim obvezama prema bankama, nakon što je podignuta porezna stopa, cijena energenata, mi bi trebali zbog radova u sezoni potjerati goste! Epidemiološke mjere se ukidaju, Europa se otvara turistima, a mi bi trebali biti žrtve nepravilnog planiranja provedbe projekta i izvođenja radova. Čitava Hrvatska, ali i mi mali ljudi živimo od turizma. Redovito podmirujemo obveze poreza, boravišne pristojbe, članarina i drugih davanja, a sada nas se na ovaj brutalan način blokira. Nitko od nas se ne bavi iznajmljivanjem iz razonode. Godinama trudom i investicijama stvaramo destinaciju, izvrsnost recenzija. Borimo se za svakog gosta u pred i podsezoni. Radi se o egzistencijalnim potrebama naših obitelji. Zbog radova neki od turista već su ovih dana razočarani napustili apartmane. Može li hrvatski turizam funkcionirati na ovakav način, pita Grubišić.

Komentar o radovima ne samo u spomenutoj ulici, već i u preostalih petnaestak zatražili smo od mjerodavnih u ViK-u. Razgovarali smo s voditeljem projekta Vedranom Marketićem, njegovom pomoćnicom Tinom Janković te šefom gradilišta Zvonkom Lovrićem. Svi oni jednoglasno poručuju kako se radi o projektu od državne važnosti za koji nije predviđena obustava radova u turističkoj sezoni. Ipak, kažu pronađen je kompromis pa će se do 1. srpnja zaustaviti teški poslovi kopanja te povući strojevi, a do 15. srpnja obavljati oni sitniji. Priprema za nastavak uslijedit će doznajemo 15. kolovoza, a posao će se zahuktati 1. rujna.

Trogirski gradonačelnik Ante Bilić ovih dana zasut je pitanjima građana o ovoj temi.

  • Radovi u sklopu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir“ započeli su prije godinu dana i otada traju u kontinuitetu. Sada se, sukladno planu, otvara nekoliko novih gradilišta, prvenstveno zato da se  ispoštuju zadani rokovi – a to je kraj svibnja sljedeće godine, s obzirom na to da se radi o projektu financiranom europskim sredstvima. U slučaju kašnjenja, slijede penali koji, da budu i tek 10 posto, iznosit će više od 10 milijuna kuna koje će, nažalost, uvijek platiti krajnji korisnici – građani, a to je ono što se želi izbjeći pod svaku cijenu. Tu je još i faktor kontinuiranog porasta cijena materijala i radova u građevini koji je ogromna prijetnja dovršetku i realizaciji ovakvih projekata Radi se zaista sve da se ovaj kapitalan i civilizacijski projekt završi na vrijeme, ali i da se stanovnicima omogući što normalniji život tijekom izvođenja, a radovi se ne odvijaju samo u Trogiru nego na području cijele Aglomeracije, od Kaštela, Okruga, Marine…, pojašnjava Bilić.
  • Iako sukladno zakonu nemamo mehanizme da zaustavimo ovakve radove s obzirom na važnost i veličinu investicije, Grad je u stalnom kontaktu s investitorom, ViK-om, s kojim na dnevnoj bazi tražimo način kako da se građani i gosti što manje inkomodiraju. Tako je dogovoreno da od 1. srpnja do 1. rujna, u samom srcu sezone, neće biti radova, a do 15. srpnja na pojedinim od gradilišta odvijat će se samo završni radovi, poput asfaltiranja. Razumijem nezadovoljstvo građana, ali benefiti ovog projekta su neusporedivo veći i značajniji od privremenih nezadovoljstava. Za godinu dana crne jame i plaćanje cisterni čija je cijena došla na 700-800 kuna idu u povijest. Priključak na kanalizaciju imat će više od 90 posto trogirskih kućanstava, u usporedbi sa sadašnjih 50 posto. Ovo je nužan projekt koji će osigurati osnovne životne standarde za gotovo pola stanovnika Trogira, koji smo toliko priželjkivali i ne bi bio moguć da nije bilo europskih fondova. Da ne govorim kakve su koristi za čišći okoliš, more i koliko će nam to značiti za grad kao turističku destinaciju. Pozivam sve na strpljenje i kompromis, a Grad će komunicirati s ViK-om i pratiti da se radovi obustave kako je najavljeno, poručuje gradonačelnik Bilić.

GORDANA DRAGAN 

Foto: mještanin Mastrinke

ZADNJE OBJAVE