21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPROGRAM PROSLAVE POVODOM 25. GODIŠNJICE OSNUTKA OPĆINE OKRUG

PROGRAM PROSLAVE POVODOM 25. GODIŠNJICE OSNUTKA OPĆINE OKRUG

Danas (17. svibnja) navršava se 25 godina od osnutka samostalne Općine Okrug. Tim povodom će se u subotu, 21. svibnja održati svečana proslava. Program će započeti u 10:30 sati promocijom pjesničkih zbirki Manuele Bareta Buličić u kripti župne crkve Uzvišenja sv. Križa u Okrugu Gornjem. Proslava će se nastaviti svečanim skupom u 11:30 sati za uzvanike i goste, a zatim domjenkom u 12 sati za sve mještane i goste ispred župne crkve uz glazbenu pratnju Mandolinskog orkestra, ženske klape Mindula i muške klape Okruk.

Manuela Bareta Buličić, rođena Okruška, u svome Okrugu trajno nalazi nadahnuće za svoje umjetničko stvaralaštvo s naglaskom na čuvanje, njegovanje i revitaliziranje kulturne baštine, osobito bogate jezične baštine ovog specifičnog otočkog mjesta. Na korak od Trogira, Okrug ima sasvim drukčiji govor kojeg pjesnikinja pamti, nosi u srcu i kroz njega progovara. Kroz višegodišnju suradnju s Općinom Okrug, koja izdaje informativno glasilo „Okrušku kartolinu“ u kojoj izlaze Manueline pjesme, tekstovi na okruški i riči koje su se duperale, nastala je ideja u objavljivanju njenog stihovnog četveroknjižja u nakladi Općine Okrug povodom obilježavanja 25. godišnjice osnutka Općine. Ove zbirke poezije predstavljaju autentičan lirski uradak, tematski i jezično podijeljen na dvije cjeline. Tako su dvije pisane okruškim govorom („Nȉke rȋči na burdȅs – Mõji fundamînti“ i „Nȉke rȋči na burdȅs – Jubẽča jūbȃv“), a dvije hrvatskim standardnim jezikom („Obzor mojih sjećanja – Nutarnji zemljopis…“ i „Obzor mojih sjećanja – Usamljen šetač“).

Ljubitelji pisane riječi i jezične baštine mogli su upoznati autoričin rad kroz „Okrušku rič – ričnik okruškoga govora“ koji je objavljen 2015. godine, a uskoro izlazi drugo, dopunjeno i prošireno izdanje. Općina Okrug planira nastaviti suradnju s Manuelom Bareta Buličić koja priprema knjižicu o običajima svoga djetinjstva, a Općina će dati svoj doprinos kroz njeno nakladništvo i promociju, a sve kako bi se sačuvali od zaborava nekadašnji običaji u Okruk.

Manuela Bareta Buličić gostovala je na Gradskom radiju Trogir – emisija “Razgovori s povodom” – voditelj Mario Markovina

Foto: AL

ZADNJE OBJAVE