15 C
Trogir
Utorak, 21 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRProjekt „Zaželi promjenu!“ Udruge TOMS uspješno proveden. Što nakon toga?

Projekt „Zaželi promjenu!“ Udruge TOMS uspješno proveden. Što nakon toga?

Udruga tjelesnih invalida TOMS, u suradnji s projektnim partnerima, uspješno je provela i drugu fazu projekta „Zaželi“, nacionalnog programa zapošljavanja.

Projekt Zaželi promjenu-idemo dalje!, sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u  iznosu od 2.210.318,75 kn, nakon 14 mjeseci provedbe došao je svome kraju.

Kroz 14 mjeseci provedbe zaposleno je 27 žena na mjesto gerontodomaćica, odabranih sukladno uvjetima natječaja, koje su bile podrška i pomoć u kući za ukupno 186 korisnika starije životne dobi na širem trogirskom području. Za vrijeme trajanja projekta svakodnevno su skrbile o osnovnim potrebama korisnika. Bile su im pomoć u svakodnevnici i obavljanju obaveza, ali i društvo i emocionalna podrška.

7 od ukupno 27 zaposlenih žena, u ovoj fazi projekta steklo je i formalne kvalifikacije za zanimanje „gerontodomaćica“.

  • Usprkos izvrsnim rezultatima i iznimno pozitivnim iskustvima svih koji su njime obuhvaćeni, projekt „Zaželi“ trenutno ne ide dalje. Njegov nastavak ovisi o nizu vanjskih faktora na koje ne mogu utjecati udruge, ali ni društveno isključene skupine kojima je on prvenstveno i namijenjen. Usprkos nastojanjima i podršci onih koji sudjeluju u provedbi, ambiciozni ciljevi zadani ovim programom aktivnog zapošljavanja teško su ostvarivi bez kontinuirane financijske i druge podrške različitih javnih institucija, državne i lokalne vlasti. Dokle ona izostaje, izostajat će i kontinuirana socijalna usluga neophodna sve starijem stanovništvu, baš kao i perspektiva stabilnog zaposlenja ženama koje izvan projektnog ciklusa teško pronalaze stabilne opcije na tržištu rada, poručili su iz TOMS-a.

ZADNJE OBJAVE