11 C
Trogir
Četvrtak, 1 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIR"EMAUS" UPISAO 78 DJECE

“EMAUS” UPISAO 78 DJECE

Ovih dana objavljeni su rezultati upisa u dječje vrtiće širom Hrvatske. I dok u nekim gradovima poput Zagreba izazivaju pravu dramu i noćnu moru za roditelje čiji mališani su ostali u velikom broju neupisani, isti problemi, možda ne u tolikoj mjeri, muče ih i u ostalim lokalnim sredinama. Grad Trogir proteklih godina ulaže velike napore kako ni jedno dijete ne bi ostalo neupisano, ali iznalazi rješenja kako bi roditelji snosili što manji trošak plaćanja. Gradonačelnik Ante Bilić u više navrata naglašavao je kako  zbrinuti mališane u vrtić znači ostanak mladih roditelja u njihovom gradu. S tim ciljem vrtićki kapaciteti širili su se otvaranjem novog vrtića u Planom te na području Balančana. Lovorka Buotić, ravnateljica DV Trogir čiji osnivač je Grad Trogir zadovoljna je rezultatima, čiji ishod je samo šest neupisanih “jasličara” za koje najavljuje kako će osnivač iznaći povoljno rješenje.

Budući da je u Trogiru u sklopu novoizgrađenog Pastoralnog centra župe Gospe od Anđela Splitsko-makarska nadbiskupija osnovala Dječji vrtić “Emaus” koji je po prvi put svoja vrata javnosti otvorio u svibnju kada su građani mogli razgledati njegove prostorije, zanimalo nas je kako su protekli upisi u taj vrtić. Ravnateljici č.s. Martini Grmoji, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu i vođenju vrtića proslijedili smo pitanja o broju upisane djece, u koje sve odgojne skupine, odakle su sve djeca koja su upisana, koji Gradovi i Općine sufinanciraju vrtić i koliko, kadru, i ono što je najvažnije koliko će roditelji morati plaćati taj vrtić. U cijelosti donosimo odgovor.

  • Dječji vrtić “Emaus” ustanova je u osnivanju i trebao bi započeti radom početkom nove pedagoške godine. U vrtić je upisano 78 djece u 5 odgojnih skupina: dvije jasličke skupine i tri vrtićke skupine. Popodnevna petosatna skupina krenut će s radom kada budemo imali dovoljan broj prijavljene djece. Opremu, namještaj, didaktiku i sve što je potrebno za početak rada Dječjeg vrtića financira osnivač tj. Splitsko-makarska nadbiskupija. U Dječjem vrtiću bit će zaposleno 8 odgajatelja, 3 spremačice i stručna služba koja treba biti po normativima državno-pedagoškog standarda. Djeca koja su upisana u Vrtić su s područja Trogira, Okruga, Segeta, Kaštela. Sa svim Gradovima i Općinama smo u pregovorima ili smo postigli dogovor o sufinanciranju i radi se na tome da budu zadovoljene potrebe roditelja i djece.

Podsjetimo, kada smo u svibnju pisali o otvaranju toga Vrtića i tom prigodom č.s. Grmoja kazala nam je kako mogu primiti stotinjak djece.

GORDANA DRAGAN

Foto: AL (Dječji vrtić “Emaus”)

ZADNJE OBJAVE