15 C
Trogir
Četvrtak, 8 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTITROGIRProf. dr. Ivo Babić i akademski kipar Matko Mijić na prijemu kod...

Prof. dr. Ivo Babić i akademski kipar Matko Mijić na prijemu kod gradonačelnika

U uredu gradonačelnika u petak je upriličeno primanje prof. dr. Iva Babića i akademskog kipara Matka Mijića, dvojice istaknutih Trogirana koji su nedavno nagrađeni državnim nagradama. 

Prof. dr. Ivo Babić dobio je nagradu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske “Radovan Ivančević” za životno djelo za vrhunska ostvarenja na području povijesti umjetnosti, koja su pridonijela njezinu razvoju i ugledu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Akademski kipar Matko Mijić dobitnik je najviše državne nagrade iz područja likovnih i primijenjenih umjetnosti „Vladimir Nazor“ koju RH dodjeljuje već šezdeset godina za najbolja umjetnička ostvarenja u šest područja. Nagrađen je za retrospektivu postavljenu u Modernoj galeriji u Zagrebu u studenome prošle godine.  

Nakon što su im gradonačelnik Ante Bilić i njegova zamjenica Ruža Kovačević Bilić čestitali na osvojenim nagradama, uručivši prigodne poklone gradonačelnik je kazao: “Posebna mi je čast i zadovoljstvo što su naši sugrađani prepoznati diljem Hrvatske i što su nagrađeni ovako vrijednim nagradama. Drago mi je da sam im danas imao priliku zahvaliti na svemu što rade za naš grad i za njegovu promidžbu u Hrvatskoj i svijetu.“ 

-Osobno smatram da sam trebao biti još strastveniji u obrani čovjekove okoline, jer nju ne čine samo zrak, kopno i more, već i spomenici, a za njih se treba još više i jače boriti. Očekujem neke nove naraštaje, neke nove ljude koji će se još više zalagati , rekao je Babić i zahvalio se Gradu Trogiru.

Mijić ne krije koliko je vezan uz Trogir koji mu je trajna inspiracija i u kojemu je nastao najveći dio njegovog umjetničkog opusa te je zahvalan Gradu, gradonačelniku i njegovim suradnicima koji su prepoznali njegov rad. 

– Ove dvije nagrade koje smo dobili prof. dr. Ivo Babić i ja zaista su velika vrijednost za naš grad, izjavio je Mijić. 

{gallery}babicimijic{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE