NaslovnicaVIJESTITROGIRPriopćenje glede imena osnovne škole u Općini Okrug

Priopćenje glede imena osnovne škole u Općini Okrug

Općina Okrug objavljuje priopćenje sa svojih službenih stranica, sa pripadajućom dokumentacijom, a kao reakciju na upite koji se odnose na Odluku o imenu nove ustanove Osnovne škole u Općini Okrug. Naime, nakon što je nova ustanova upisana u trgovačkom sudu pod imenom “Osnovna škola Okruk u Okrugu Gornjem”, dobili su upite mještana o razlozima ovakvog naziva ustanove, te o tome tko je donio Odluku da nova ustanova nosi ovakav naziv.

„Zbog toga smo odlučili reagirati i uputiti službeno priopćenje preko medija kako bi razjasnili sve nedoumice”, poručili su iz Općine Okrug.

Priopćenje glede imena osnovne škole u Općini Okrug

Općinsko vijeće Općine Okrug je dana 26.06. 2019. godine na svojoj sjednici usvojilo Zaključak o prijedlogu imena za novu ustanovu, osnovnu školu u Okrugu Gornjem s prijedlogom koji glasi „Osnovna škola OKRUK.“  Time smo htjeli pridonijeti očuvanju izvornog imena mjesta  koje se, kao takvo, spominje već u 15. stoljeću  i okruškog izričaja kao starog zavičajnog govora, jednog od nepresušnih vrela hrvatske jezične i kulturne baštine. 

Takav Zaključak o prijedlogu imena „Osnovna škola Okruk“  je poslan Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je, kao Osnivač škole, mjerodavna u osnivanju nove ustanove osnovne škole i odabiru imena škole. Takav naziv škole je i usuglašen sa županom gosp. Blaženkom Bobanom na sastanku s općinskim načelnikom i predstavnicima nadležnih odjela Županije i Općine Okrug. 

U Odluci Županijske Skupštine od 21.10.2019. stoji „Osniva se nova ustanova Osnovna škola Okruk u Okrugu Gornjem sa sjedištem u Okrugu Gornjem, Put Mavarčice 24B“ (čitajući ovakvu formulaciju imena možemo samo nagađati da li je došlo do greške u pisanju ili je stvarno Osnivač imao namjeru školu nazvati „Okruk u Okrugu Gornjem“ što nije nikada bila volja općinskog vijeća Općine Okrug što se jasno vidi iz  Zaključka.)

Na takva saznanja reagirali smo dopisom Županiji 26.11.2019. i upozorili na omašku u pisanju naziva škole u odnosu na prijedlog Općinskog vijeća, na što nam je iz nadležnog upravnog odjela za prosvjetu SDŽ odgovoreno da se zbog procedure osnivanja nove ustanove ne mogu raditi nikakve izmjene u nazivu škole.

Trgovački sud je u svom rješenju o Upisu nove ustanove 10. 12. 2019. upisao naziv imena škole: „Osnovna škola Okruk“, što smatramo  ispravnim rješenjem, koje ne stvara zabunu u korištenju samog imena škole s mjestom sjedišta škole.

Međutim, Osnovna škola Okruk kao predlagatelj upisa naziva škole na takav naziv imena škole „Osnovna škola Okruk“ ulaže prigovor te Trgovački sud 17. 12. 2019. mijenja naziv svog Rješenja u naziv škole „Osnovna škola Okruk u Okrugu Gornjem“.

Naša vodilja je bila prepoznatljivo ime škole „Osnovna škola OKRUK“ koje smo proslijedili Osnivaču Splitsko dalmatinskoj županiji koja je osnovala novu ustanovu osnovnu školu i dodijelila naziv Škole, tako da želimo otkloniti sve nejasnoće oko toga tko može dati prijedlog imena, a tko je ovlašten dati ime.  

Prikaz dokumentacije na linku:

-Zaključak Općinskog vijeća od 26.06.2019.

-Odluka Županijske skupštine od 21.10.2019.

– Dopis Općinskog načelnika od 26.11.2019.

– Dopis UO za prosvjetu SDŽ OD 29.11.2019.

-Rješenje Trgovačkog suda od 10.12.2019.

-Rješenje Trgovačkog suda od 17.12.2019. 

https://www.trogirskiportal.hr/images/Okrug_osnovna_skola_doc.pdf

 

ZADNJE OBJAVE