6 C
Trogir
Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTITROGIRGradi se reciklažno dvorište u Planome

Gradi se reciklažno dvorište u Planome

U suradnji Grada Trogira i komunalne tvrtke Trogir Holding započeli su radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta u Planome. Riječ je o lokaciji koja se nalazi iznad Stanice za tehnički pregled vozila. Vrijednost radova koje izvodi tvrtka G.T. Trade d.o.o. iz Splita, a koji bi trebali biti gotovi u ovoj godini je 4.800.000 kuna + PDV. Projekt financiraju Grad Trogir s 20 posto te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 80 posto.

Otpad se zbrinjava na ekološki prihvatljiv način

„U reciklažnom dvorištu otpad se zbrinjava na ekološki prihvatljiv način. U praksi to znači da građani imaju mogućnost besplatnog zbrinjavanja raznih vrsta otpada, kao što su otpadni papir, drvo, metal, staklo, plastika, tekstil, glomazni otpad, elektronički otpad poput hladnjaka i perilica, otpadne gume, akumulatori i baterije, problematični otpad poput boja, lakova i sredstva za čišćenje, građevinski otpad, zeleni otpad nastao kod radova u vrtu. Uvođenje efikasnog i za građane ekonomski prihvatljivog sustava za zbrinjavanje otpada korištenjem reciklažnih dvorišta i ispravno informiranje građana važni su dijelovi u uspostavi cjelovitog sustava  gospodarenja otpadom u kojem otpad postaje vrijedna sirovina“, kazao je Božidar Miše, predsjednik uprave Trogir Holdinga.

{gallery}reciklazno1{/gallery} 

Ne miješajte reciklažno dvorište i odlagalište otpada

Građani moraju shvatiti razliku između odlagališta otpada poput Karepovca ili Vučjeg brda u Planom i reciklažnog dvorišta. U reciklažno dvorište dolazi već razdvojen otpad koji se slaže u posebne spremnike i posebna odjeljenja i tu ne možemo pričati o klasičnom komunalnom otpadu već odvojenom otpadu, bez miješanog komunalnog otpada koje uopće neće biti ovdje dovoženo. 

Uređuje se plato istočno od Poslovne zgrade Trogir Holdinga

Također, istočno od Poslovne zgrade Trogir Holdinga u Planome uređuje se plato površine oko 2.000 kvadrata u svrhu parkinga kamiona za odvoz, kao i za pranje komunalnih vozila, sa svom potrebnom infrastrukturom. 

„Dosad je izgrađen potporni zid i kreće se u izgradnju temeljnih stopa za parkirnu halu koja bi trebala biti gotova do travnja. Vrijednost uređenja je 200.000 kn. Pošto je riječ o vrijednim vozilima, izgradnjom spomenute hale, bit će napokon zaštićena na adekvatni način “, kazao je Toni Zulim, rukovoditelj sektora komunalnih poslova Trogir Holdinga.

{gallery}reciklazno3{/gallery} 

Fotografije AL: Tijek izgradnje reciklažnog dvorišta 

 

ZADNJE OBJAVE